Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:00 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ARBDD Astăzi celebrăm Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare!

ro

11 May, 2024 12:31 653 Marime text
foto: ARBDD


Anul acesta, în calendarul evenimentelor de mediu, data de 11 mai marchează celebrarea Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare - eveniment global dedicat conştientizării nevoii de protecţie a păsărilor migratoare şi a conservării habitatelor lor.
Acest eveniment se sărbătorește bianual, următoarea dată fiind 12 octombrie 2024, reflectând natura ciclică a migrației păsărilor cu perioade variate de migrație în emisferele nordice și sudice.

Tema acestui an se va concentra pe importanța insectelor pentru hrana și dezvoltarea păsărilor migratoare - “Salvând insectele, salvați păsările!”- transmite ARBDD. 

Insectele reprezintă sursa esențială de hrană a păsărilor, atât pe perioada migrației, cât și în alte etape ale ciclului lor de viață, în special in perioada de creștere a puilor.
Cauzele declinului insectelor includ schimbarea utilizării terenurilor, schimbările climatice, agricultura intensivă, speciile de plante nou introduse în cultură, nitrificarea, poluarea, folosirea a insecticidelor și a erbicidelor, urbanizarea și poluarea luminoasă.

Menținerea și/sau restaurarea ecosistemelor sănătoase înseamnă asigurarea serviciilor ecosistemice vitale furnizate de păsări și insecte, cum ar fi polenizarea, răspândirea semințelor, controlul dăunătorilor și bunăstarea umană.

Rezervația Biosferei Delta Dunării, zonă umedă de importanţă internaţională, mai ales ca habitat al păsărilor de apă în cadrul Convenţiei RAMSAR, reprezintă un loc de popas major pentru foarte multe specii de păsări migratoare.
Din cele peste 360 de specii înregistrate în rezervație, 60% sunt incluse în Convenția de la Bonn (Convenția privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice), iar peste 100 de specii sunt oaspeți de vară, aspect ce denotă importanța deosebită a zonei pentru reproducerea, dar mai ales a cuibăritului ornitofaunei.
Pentru mai multe informații accesați https://www.worldmigratorybirdday.org/
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii