ARBDD Întâlnire cu fermierii din zona brațului Chilia privind desfășurarea activităților agricole și creșterea animalelor în Delta Dunării
ARBDD: Întâlnire cu fermierii din zona brațului Chilia privind desfășurarea activităților agricole și creșterea
15 Mar, 2024 14:23
ZIUA de Constanta
702
Marime text
- În data de 14 martie 2024, la sediul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a avut loc întâlnirea dlui Guvernator Bogdan Ioachim BULETE cu reprezentanți ai fermierilor din zona brațului Chilia, din perimetrul Rezervației.
În cadrul întâlnirii, au avut loc discuții cu privire la: modalitatea de utilizare a substanțelor organice, activității de creștere a animalelor, modul de utilizare a gunoiului de grajd, combaterea faunei cinegetice (ciori, șacal, mistreț) care cauzează pierderi atât sectorului vegetal, cât și crescătorilor de animale, fiind prezentate de către Guvernatorul ARBDD soluții pentru fiecare problematică ținând cont de prevederile legale în vigoare.
Principalele aspecte sunt obligativitatea obținerii de acte de reglementare din partea fermierilor pentru activitățile de creștere a animalelor pe teritoriul RBDD ținând cont de capacitatea de suport a pășunilor de pe teritoriul Rezervației și interdicția folosirii îngrășămintelor și a produselor de protecție a plantelor în perimetrul RBDD.
La întâlnire, fermierii au mai solicitat informații cu privire la terenurile ieșite temporar de sub ape, respectiv posibilitatea utilizării acestora ca pășune, participanților la întâlnire fiindu-le comunicat că acestea sunt suprafețe mici folosite în special pentru activități de cultivare a unor plante leguminoase, sau în baza unei solicitări.
Reprezentanții ARBDD au prezentat demersurile realizate cu privire la combaterea unor specii din fauna cinegetică, în conformitate cu legislația în vigoare și că în prezent nu există prevederi referitoare la plăți compensatorii din partea ARBDD pentru aceste pagube provocate culturilor.
În încheiere, Guvernatorul a subliniat că e nevoie de conștientizare a faptului că activitățile desfășurate au un impact asupra ecosistemelor prezente în Delta Dunării și este necesar echilibrul între conservarea biodiversității și activitățile desfășurate în Rezervația Biosferei Delta Dunării, precum și disponibilitatea la un dialog, instituția având deschidere pentru găsirea de soluții, a încheiat sursa citată.
Citește și:
ARBDD: „Studiul de evaluare a potențialului de utilizare durabilă a resurselor vegetale pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării în anii 2023-2026”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii