Are loc evenimentul de lansare a Asociației Stop Waste! Care este scopul și ce obiective are asociația
Are loc evenimentul de lansare a Asociației Stop Waste! Care este scopul și ce obiective are asociația
24 Jun, 2021 18:13
ZIUA de Constanta
2129
Marime text
- Sâmbătă, 26 iunie, are loc, la Constanța, evenimentul de lansare al Asociației Stop Waste.
Președintele asociației, Teodor Niță spune că „Stop WASTE, este garantat de un principiu simplu: we need a clean life! Atât! Dacă respectăm acest principiu, considerăm că deja am făcut pași spre normalitate”!
Acesta mai spune că „azi nu ne-am fi aflat aici, dacă evenimentele pe care le-ați remarcat și dvs în ultima perioadă ar fi fost stopate de mult. În schimb, în loc să spună STOP WASTE! autoritățile române și beneficiarii finali au spus Start Waste”!
„Noi ne propunem să îi evidențiem pe cei care nu ne vor sănătoși, pe cei care pun mai presus jocurile financiare față de sănătatea românilor”, mai precizează Niță.
Niță mai spune că atunci când vine vorba despre defrișări, pentru combaterea acestui flagel, este obligatorie:
• reformarea categorică a Gărzii Antiforestiere - un mare inamic al pădurii în sine,
• limpezirea cadrului legal și în special a lămuririi tehnologiei de exploatare a lemnului, pentru a evita ca pe calea unor Norme de aplicare să se lipsească de conținut legea însăși,
- instituirea obligației de replantare efectivă corespunzătoare pădurii în situația unor exploatări care defrișează, plus crearea unui fond cu această afectațiune, care să fie accesabil de către Romsilva sau autoritățile locale în caz că operatorul nu își îndeplinește această obligație-pe principiul „garanției de bună execuție din construcții”.
De asemenea „când vorbesc despre POLUARE, o privesc din mai multe perspective, adică:
a) Poluarea industrială, care are componente generate de:
• transferurile ilicite de deșeuri (soluție: egalizarea cu UE la prețurile de depozitare, dezvoltarea activității de reciclare și eliminare prin ardere în defavoarea depozitarilor de deșeuri),
• emisiile din atmosfera ca efect al lipsei filtrelor/răcitoarelor în cazul fabricilor/uzinelor (soluție: accizarea RDF, obligarea agenților poluanți să instaleze chillere și să utilizeze filtre, care să aibă terminale de supraveghere la care să aibă acces GNM),
• emisiile în freatic generate de activități industriale subversive (soluție: monitorizarea zonelor de risc în mod permanent).
b) Poluarea prin activitatea umană obișnuită, precum cea menajera, adică a modalității de utilizare a sistemelor de canalizare și de colectare neselectivă a deșeurilor municipale. Concret, ca și soluție, este necesar:
- să fie respectate Recomandările CE din cadrul Genval 8 -2019 în sensul acordării de competențe de tip politie judiciară unora din lucrătorii GNM în referire la investigarea infracțiunilor de mediu, astfel ca aceștia să poată lucra în echipe operative cu polițiștii sub supravegherea procurorului specializat,
• acordarea de competențe organelor statului privind dreptul și modalitatea de a face controale pe linia de activitate specifică,
• dotarea acestora cu tehnologie de detecție a activităților poluante, precum scannere, laboratoare fixe și mobile,
• acces la baze integrate de date la nivel național, precum cele legate de activitatea operatorilor economici,
• crearea unei baze de date care să se actualizeze permanent cu privire la zonele de risc de poluare,
• majorarea limitelor de sancționare penală și contravențională pentru faptele de degradare a mediului,
• completarea legii în sensul acordării de instrumente juridice care să permită refacerea mediului în zonele afectate, în maniera imediată și eficientă.
„Este necesară dezvoltarea unei instituții statale specializate, respectiv Garda Națională de Mediu și reformarea categorică a Agenției Naționale de Protecție a Mediului în sensul creșterii responsabilității legate de autorizațiile de mediu emise și reformarea semnificativă a legislației privitoare la Administrația Fondului de Mediu în sensul clarificării și completării zonei privind taxele de mediu și a modalității de utilizare a acestor fonduri”, concluzionează inițiatorul constituirii asociației.
Sursa foto: Arhivă ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii