Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:24 11 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Are voie proprietarul să intre în apartament, fără să anunțe chiriașul?

ro

08 Aug, 2024 11:53 2609 Marime text
Sursă foto - pixabay.comMulți chiriași se confruntă cu diverse situații din momentul în care se mută dintr-un spațiu în altul. Însă, cea mai des întâlnită întrebare este dacă proprietarul are voie să intre în apartamentul închiriat fără să îl anunțe pe chiriaș.
 
Codul civil român utilizează termenul de „contract de locațiune” pentru a desemna ceea ce în limbajul comun este cunoscut drept contract de închiriere. Cadrul legal pentru acest tip de acord este stabilit în prima secțiune din Capitolul V a Codului civil, începând cu articolul 1777, scriu specialiștii Legal Badger.
 
Legislația civilă în vigoare reglementează o serie de drepturi și obligații, atât pentru locatar, cât și pentru locator. Printre acestea se numără și cea a locatorului de a asigura „liniştita şi utila folosinţă a bunului pe tot timpul locaţiunii”.
 
În temeiul acestei obligații principale, înțelegem că în momentul încheierii contractului de închiriere, proprietarul, de bună voie, acceptă limitarea propriului său drept de proprietate asupra imobilului.
 
De ce se întâmplă acest lucru? Deoarece, prin contractul de închiriere, chiriașul dobândește temporar un drept de folosință asupra proprietății. Proprietarul, prin urmare, nu mai poate accesa liber, după bunul plac, imobilul pe care l-a oferit spre închiriere. Pentru a intra în spațiul dat în chirie, proprietarul trebuie să notifice în prealabil chiriașul și să obțină permisiunea acestuia.
 
Proprietarul dacă intră fără să anunțe în locuință este infracțiune de violare a domiciliului?
 
Dacă locatarului îi este afectată folosința liniștită a imobilului închiriat, legislația îi oferă posibilitatea de a rezilia unilateral contractul de locațiune. Acest drept derivă din nerespectarea obligațiilor contractuale de către locator, care trebuie să asigure locatarului utilizarea în condiții optime a spațiului.
 
Din perspectiva juridică, accesul proprietarului în locuința închiriată, în absența unui motiv întemeiat sau a unei urgențe, fără acordul prealabil al chiriașului, poate fi constitui infracțiune.  
 
Mai exact, o astfel de acțiune poate fi încadrată în sfera infracțiunii de violare de domiciliu, reflectând gravitatea încălcării dreptului locatarului la intimitate și folosință exclusivă a spațiului închiriat.
 
Codul Penal, în articolul 224, definește infracțiunea de violare de domiciliu: „Pătrunderea fără drept, în orice mod, într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ţinând de acestea, fără consimţământul persoanei care le foloseşte, ori refuzul de a le părăsi la cererea acesteia […]”.
 
Așadar, în lipsa consimțământului chiriașului, proprietarul care pătrunde în locuință, fără acordul prealabil al celui dintâi, riscă să răspundă penal pentru infracțiunea de violare de domiciliu.
Sancțiunile prevăzute pentru această infracțiune variază de la aplicarea unei amenzi penale și până la închisoarea între 3 luni și 2 ani.
 
 
 
 Citește și

Primăria Constanța, chiriașă la mall! E dispusă să plătească 30 euro/mp fără TVA! (DOCUMENT)
 
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii