Armonia Hospital Copilul tău se trezește țipând? Ar putea suferi de pavor nocturn
Armonia Hospital: Copilul tău se trezește țipând? Ar putea suferi de pavor nocturn
25 Feb, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
2014
Marime text
- Durata manifestării depășește 4-5 minute, ulterior revenindu-și brusc și readormind
Alina Costea, medic specialist Neorologie Pediatră în cadrul Armonia Hospital vorbește de o manifestare de care mulți părinți se sperie destul de tare. Este vorba de pavorul nocturn, manifestare prin care cei mici se trezesc țipând și nu se pot calma la îndemnurile părinților.
Cum se manifestă exact și ce este de făcut, explică mai jos doctorul Alina Costea de la Armonia Hospital.
„Bine v-am găsit! Numele meu este Alina Costea. Sunt medic specialist neurolog pediatru în cadrul Armonia Hospital și astăzi am decis să discut despre o problemă des întâlnită în copilăria mică – pavorul nocturn sau teroarea nocturnă. Este o manifestare care se caracterizează prin episoade repetate de trezire din somn, însă este o trezire bruscă și incompletă, ce debutează între 18 luni și cinci ani, deși există și cazuri cu debut la vârste mai mari și care dispare spontan spre vârsta de 12 ani.
Aspectul manifestării constă în ridicarea în șezut a copilului. Acesta are ochii deschiși, fixi, îngroziți, în tot acest timp copilul este roșu la față, rareori palid, plânge, este inconsolabil, pronunță cuvinte neinteligibile, pronunță de asemenea și fraze din evenimentele petrecute în cursul zilei. Deși el pare treaz, aceasta este o trezire incompletă, părinții nereușind să îl liniștească. Durata manifestării depășește 4-5 minute, ulterior revenindu-și brusc și readormind. Momentul în care se trezește a doua zi, copilul manifestă amnezie a episodului.
Factorii favorizanți ai pavorului nocturn sunt evenimentele traumatizante petrecute în timpul zilei, ce au un impact emoțional negativ asupra copilului, oboseala și, de asemenea, și privarea de somn.
Ce trebuie să știm este că diagnosticul se pune, în general, pe datele din anamneză, nu există investigații suplimentare ce pot susține acest diagnostic. Totodată, tratamentul nu este necesar, deși pavorul nocturn se poate repeta în fiecare noapte, rareori de mai multe ori pe noapte, dar este o manifestare care trece odată cu vârsta.
În cazul în care nu puteți gestiona corect aceste manifestări acasă și pentru un diagnostic de certitudine, vă așteptăm cu drag în Armonia Hospital”, a precizat Alina Costea, medic specialist neurolog pediatru în cadrul Armonia Hospital.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii