Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:25 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asociaţia „Constanţa Altfel“ susţine că sesizarea penală este inevitabilă în cazul Parcului de Miniaturi din Tăbăcărie

ro

22 Jun, 2018 00:00 2786 Marime text

La începutul anului, mai exact în luna februarie, Asociaţia „Constanţa Altfel“ s-a adresat instanţei de contencios administrativ şi a cerut anularea a două hotărâri de Consiliu Local Municipal - nr. 334/12.10.2017 şi 335/12.10.2017 - referitoare la amenajarea obiectivului de investiţii „Joint Romania-Bulgaria Cultural and Historical Heritage - Miniature Park“ - Parcul de Miniaturi din parcul Tăbăcărie.

Mai exact, este vorba despre hotărârea privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţii, în faza documentaţiei tehnico-economice, a studiului de fezabilitate şi a memoriului tehnic şi de hotărârea de Consiliu Local privind contribuţia proprie a Primăriei aferente proiectului.

Potrivit expunerii de motive, scopul realizării investiţiei este îmbunătăţirea utilizării durabile a patrimoniului cultural şi istoric prin crearea unui parc de agrement cu expoziţii de miniaturi în parcul Tabăcărie, cu un efect puternic în sectorul turistic, dar şi în rândul constănţenilor, fiind singurul parc tematic de acest tip în regiunea transfrontalieră, întins pe o suprafaţă de 19.322,00 mp.

Potrivit raportului de specialitate în baza căruia a fost aprobată o hotărâre de Consiliu Local privind acest proiect, Parcul de Miniaturi poate fi dezvoltat în Tăbăcărie, spaţiu care oferă toate condiţiile necesare construirii unui astfel de parc tematic, atât din punctul de vedere al poziţionării lui (fiind accesibil transportului public), cât şi al întinderii.

„Crearea unui parc de miniaturi, unde vor fi reprezentate la scară redusă cele mai importante obiective atât din judeţul Constanţa, cât şi din districtul Dobrich, dar şi monumente reprezentative la nivel naţional din România şi Bulgaria, punându-se accent în primul rând pe cele care aparţin patrimoniului cultural şi istoric din cele două ţări din zona transfrontalieră, România şi Bulgaria, va creşte interesul turiştilor români şi străini pentru municipiul Constanţa, cât şi pentru partenerul bulgar“, se mai arata în raportul de specialitate care a însoţit proiectele de hotărâre.

Proiectul propune amenajarea unui parc ce poate oferi turiştilor români, străini şi, nu în ultimul rând, locuitorilor judeţului Constanţa posibilitatea vizitării într-un timp relativ scurt a unor construcţii cu valoare istorică în miniatură. În cadrul proiectului, vor fi selectate construcţiile cu importanţă istorică deosebită din judeţul Constanţa, cât şi din districtul Dobrich, dar şi monumente reprezentative la nivel naţional din România şi Bulgaria aflate în patrimoniul UNESCO sau clădiri aflate pe lista monumentelor istorice protejate de lege.

Suprafaţa maxima construită, reprezentând suprafaţa construcţiei, a aleilor exterioare, a platformelor şi a iazului artificial, va fi de 10% din suprafaţa terenului amenajat, 1.932 mp. Construcţiile vor fi realizate din materiale uşoare, demontabile, transportabile, ce nu vor necesita o adâncime de fundare mai mare de 90 cm de la cota terenului natural.

În cadrul proiectului, se propune transformarea municipiului Constanţa într-o destinaţie turistică de calitate, bazată pe patrimoniul natural cultural, care să corespundă standardelor Uniunii Europene în ceea ce priveşte aceste servicii.


 
Valoarea investiţiei, prezentată în devizul general realizat conform HG 907/2016, este: total investiţie: 4.211.637,23 de lei fătă TVA, adică 5.004.505,65 de lei (TVA inclus), respectiv 1.088.148,90 de euro (TVA inclus). Cofinanţarea Municipiului Constanţa este de minimum 2% din valoarea proiectului, după cum au aprobat consilierii locali municipali recent, într-o şedinţă de îndată a CLM Constanţa.
 
Reprezentanţii Asociaţiei „Constanţa Altfel“ nu sunt împăcaţi cu decizia autorităţilor de a realiza acest proiect şi afirmă: „În conformitate cu legislaţia în vigoare, în parcuri, suprafaţa construcţiilor (doar provizorii) nu poate depăşi 10% din suprafaţa totală a acestora. În parcul Tăbăcărie, această suprafaţă construită a depăşit de mult 10%. Aşa că primarul a ales aleatoriu în parc o suprafaţă de 2 ha şi construieşte pe 10% din ea. Zona va fi împrejmuită, iar accesul va fi permis doar în cadrul unui program. O nouă încălcare a legii care spune că accesul în parcuri este liber, nelimitat, neîngrădit, adică la orice oră fiecare dintre noi doreşte să se plimbe în parc. Ştiţi cât din fondurile atrase sunt cheltuite pe căsuţa de bilete de lemn şi echiparea ei? Aproape 160.000 de euro. Ştiţi ce fundaţie are o căsuţă mică-mică? 90 cm. Cât un bloc“.
 
Reprezentanţii Asociaţiei „Constanţa Altfel“ aşteaptă soluţia instanţei de contencios, însă, în acelaşi timp, consideră că „sesizarea penală este inevitabilă şi că Miniature Park putea fi realizat pe orice pârloagă din Constanţa, care ar fi căpătat astfel valoare“.
 
Menţionăm că acest proiect a mai fost atacat în instanţa de contencios-administrativ şi de Asociaţiile „Verde Urban“, şi de reprezentanţii USR Constanţa, dar şi de o persoana fizică; totodată, acesta a făcut obiectul mai multor proteste ale societăţii civile şi ale unor asociaţii care militează pentru protecţia mediului.


Citeşte şi:
 
UPDATE. Şedinţă de îndată la CLM. Primarul Făgădău repune pe ordinea de zi controversatul proiect al Parcului de Miniaturi pe care municipalitatea vrea să-l amenajeze în parcul Tăbăcărie din Constanţa! (galerie foto)

După USR Constanţa Asociaţiile „Verde Urban“ şi „Constanţa Altfel“ au atacat în instanţă hotărârile Consiliului Local care vizează parcul de miniaturi din Tăbăcărie

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii