Asociația Constanța ReStart invită constănțenii la o acțiune de ecologizare a plajelor în acest weekend
Asociația Constanța ReStart invită constănțenii la o acțiune de ecologizare a plajelor în acest weekend
29 Sep, 2021 16:49
ZIUA de Constanta
1979
Marime text
- În Constanța, plaje pline de plastic, măști, mucuri de țigară au rămas în urmă după una dintre cele mai aglomerate veri pe litoralul Mării Negre, considerată de Comisia Europeană cea mai poluată mare, după cea Mediteraneană.
La final de sezon estival, constănțenii și cei aflați la mare sunt invitați sâmbătă, 2 octombrie, la ora 9.30, să dea o mână de ajutor și să se alăture celei mai vesele acțiuni de ecologizare a plajelor, organizată de City Park Mall, împreună cu Asociația Constanța ReStart și ZOOM Beach.
Punctul de întâlnire va fi bariera de la intrarea pe plaja Modern, urmând să fie curățată zona dintre plajele Modern și Reyna. La finalul acțiunii de ecologizare a plajelor, City Park Mall va contribui la acțiunea de plantare de copaci din Parcul Universității Ovidius.
Voluntarii sunt invitați să se înscrie la acțiunea de ecologizare în avans, completând formularul de pe site-ul city-park.ro, în baza căruia își pot ridica kit-ul de ecologizare din partea organizatorilor de la Info Desk.
Inițiativa face parte din campania #Mulțumesc! Plaja Ta, derulată pentru a ne bucura de plaje curate și a a încuraja un comportament responsabil față de plaje și mediul marin, cu mai puține deșeuri.
#Mulțumesc! Plaja Ta, o campanie pentru plaje mai curate
Potrivit raportului de monitorizare a deșeurilor de pe plajele litoralului românesc din 2021, realizat de ONG-ul Mare Nostrum, cel mai murdar sector a fost Năvodari, cu 1397 deșeuri, urmat fiind de Mamaia Nord, cu 1125 deșeuri. La polul opus, cea mai curată porțiune de plajă este Tuzla, unde au fost găsite 78 de deșeuri. Și în acest an, deșeurile din plastic au însumat 76% din totalul deșeurilor înregistrate. În continuare, mucul de țigară rămâne cel mai întâlnit deșeu existent pe porțiunile de plajă ale litoralului românesc.
Campania continuă demersul de conștientizare a unui comportament responsabil față de mediu Tu ce vrei să simți pe plajă?, prin care, în august 2020, au fost colectate 9.500 de chiștocuri de țigară de pe plaja ZOOM Beach. Resturile de tutun colectate au fost transformate de artista Maria Teodorescu în opere de artă și scoase la licitație de City Park Mall, sumele obținute fiind donate Asociației Constanța ReStart pentru o acțiune de plantare de arbori în Ovidius Park.
Cătălin Filișan este președintele Asociației Constanța Restart, iar sloganul acțiunilor a fost și este „FAPTE, NU VORBE”.
Asociația Constanța Restart a inaugurat Parcul Ovidius situat în Campusul Universității Ovidius Constanța la data de 5 iunie 2021, de Ziua Mediului.
Parcul reprezintă un simbol a ceea ce înseamnă lupta pentru protecția mediului, munca în echipă și sprijinul sponsorilor
Este singurul parc amenajat în ultimii 30 ani, nu de către administrația publică, ci de către un ONG.
Citește și: Parcul Ovidius este inaugurat, de către Constanța Restart, pe 5 iunie, de Ziua Mediului
ZIUA-n amiaza mareAvocatul Cătălin Filișan- „Am în spate o echipă de eroi”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii