Asociația Foștilor Deținuți Politic - filiala Constanța, eveniment dedicat memoriei deținuților politic, la „Muzeul în aer liber“ de la Memorialul Poarta Albă (FOTO)
Asociația Foștilor Deținuți Politic - filiala Constanța, eveniment dedicat memoriei deținuților politic,
13 Jun, 2024 19:20
ZIUA de Constanta
1013
Marime text
- Asociația Foștilor Deținuți Politic – filiala Constanța, alături de Primăria Poarta Albă, au organizat un eveniment dedicat memoriei deținuților politic exterminați de regimul comunist la lucrările canalului Dunăre - Marea Neagră, între anii 1949 și 1953.
Momente cu o deosebită încărcătură emoțională au avut loc astăzi, 13 iunie 2024, de Înălțarea Domnului, la „Muzeul în aer liber“ din cadrul Memorialului Poarta Albă.
Asociația Foștilor Deținuți Politic – filiala Constanța, alături de Primăria Poarta Albă, au organizat un eveniment dedicat memoriei deținuților politic exterminați de regimul comunist la lucrările canalului Dunăre - Marea Neagră, între anii 1949 și 1953.
La eveniment au participat, printre alții, Mihai Șerpoianu – președintele filialei Constanța a Asociației Foștilor Deținuți Politic, Marioara Ionescu, vicepreședintele asociației, Vasile Delicoti, primarul localității Poarta Albă, dar și Flori Andreescu, soția defunctului Paul Andreescu, fostul președinte al asociației.
Amintim, la Memorialul Poarta Albă a fost inaugurat „Muzeul în aer liber”, închinat deținuților politic exterminați de regimul comunist la lucrările canalului Dunăre - Marea Neagră, între anii 1949 și 1953.
Muzeul este alcătuit din 40 de plăci din granit negru.
Pe 30 dintre acestea sunt gravate numele și datele a 840 de deținuți politic, care au putut fi identificați în arhive, dintre cei 4 - 5000 de persoane exterminate la lucrările Canalului Dunăre - Marea Neagră.
Pe 8 plăci este gravat un scurt istoric al canalului din perioada 1949 – 1953, iar pe celelalte două sunt gravate traseul inițial al canalului și o hartă a gulagului din România.
Potrivit Protocolului semnat între asociație și Primăria Poarta Albă, „Muzeul în aer liber“, reprezentat de cele 45 de plăci de granit negru, stâlpul infamiei, troița de lemn și împrejmuirea metalică, urmează să fie preluat de autoritatea publică locală.
Astfel, primăria va asigura paza și cheltuielile privind muzeul, va desfășura acțiuni de promovare a muzeului, în vederea transformării acestuia într-un obiectiv turistic.
Cele două instituții vor colabora pentru dotarea și înfrumusețarea muzeului, pentru includerea acestuia în circuitul turistic al județului, dar și pentru organizarea de slujbe și comemorări.
Primarul Vasile Delicoti a declarat, pentru ZIUA de Constanța, că primăria va prelua muzeul și se va îngriji de buna păstrare a acestuia.
”Muzeul va fi preluat de comună pentru a avea grijă de el. Ne dorim, de asemenea, să facem un muzeu închis, pentru a le oferi posibilitatea oamenilor să vină pe orice vreme, să studieze documentele din perioada respectivă și să afle informații utile”, a mai punctat primarul Vasile Delicoti.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Lista deținuților politic exterminați la lucrările de la Canalul Dunăre - Marea Neagră! Studiu de caz lagărul Capul Midia! (FOTO+VIDEO)
Mihai Șerpoianu, președintele AFDP - filiala Constanța, dorește schimbarea numelor mai multor străzi din municipiu
Lista deținuților politic exterminați la lucrările de la Canalul Dunăre - Marea Neagră! Studiu de caz Lagărul 9 Culme (FOTO+VIDEO)
Lista deținuților politic exterminați la lucrările de la Canalul Dunăre - Marea Neagră! Studiu de caz - lagărele Medgidia și Poarta Albă (Foto+Video)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii