Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:04 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asociația „Suflete Deschise“ Sărbătoarea Crăciunului, sezonul darurilor, sezonul în care ne amintim să fim mai buni, mai darnici

ro

23 Dec, 2022 08:01 1680 Marime text
E multă agitaţie înainte de Crăciun. Multi oameni aglomerează magazinele, străzile, pieţele, cu gândul motivat, aproape isteric, de a pune cât mai multe pe masa şi sub bradul de Crăciun. Iar copiii noştri îşi imaginează că fiecare familie îşi permite luxul de a se trezi în dimineaţa de Crăciun cu daruri sub pom, dar în realitate multe familii nu-şi pot permite să cumpere un brad şi îşi fac griji dacă vor avea ce să pună pe masă. Aşa încât nu consideraţi că are cine să le dea, că sunt alţii mai bogaţi ca voi, ori sunt alţii care se ocupă de asta. Învăţându-i pe copii să facă ei înşişi daruri celor aflaţi în nevoi, îi învăţaţi să fie chiar asemenea lui Dumnezeu, Cel care ne-a făcut cel mai mare Dar,  pe Însuşi Fiul Său, născut într-un staul.

Sărbătoarea de Crăciun nu se referă doar la a primi cadouri, ci şi la a împărtăşi dragostea cu alţii. Iar a dărui timp şi lucruri materiale nu trebuie să se limiteze doar la aceste momente de sărbătoare, ci există posibilităţi nelimitate tot anul în care întreaga familie să se dăruiască, dăruind din ce au primit de la Dumnezeu.
Dacă vom înţelege diferenţa dintre fericirea de moment, care dispare într-o clipă, şi bucuria care durează, „procurată“ prin actul dăruirii altruiste şi al ajutorării aproapelui, nu doar că vom avea „sărbători fericite“, ci vom descoperi secretul prin care întotdeauna vom şti unde să căutam bucuria.

Puţini însă realizează în interioritatea tăcută a sufletului lor, că adevărul Crăciunului este şi unul de taină, de jertfă şi de durere dăruitoare. Bucuria Crăciunului, deseori convertită în delicii gastronomice, petreceri fastuoase, umbreşte uneori sensul fundamental al coborârii lui Dumnezeu la noi.
Aceste ultime zile dinaintea Crăciunului, în care oamenii adună frenetic bunătăţi, sunt de fapt zilele din urmă ale sarcinii dumnezeieşti.

Fecioara gravidă cu Dumnezeu se apropie de momentul în care Viaţa universului iese din pântecele ei. Sunt zile de pelerinaj, de călătorie istovitoare pentru o fecioară în luna a noua, timpuri de înnoptat în ger, de căutare a cetăţii de baştină. Sunt zile de intensă suferinţă, ca model fundamental al durerii care însoţeşte orice izvorâre de lumină. Sfânta Maria îşi începe lungul drum către cer, printr-o înstrăinare de cele pământeşti, de cetatea ei, de rudenii şi cunoscuţi. Se apropie peştera de a deveni catedrală a cerurilor. Îngerii îşi pregătesc de milenii corurile solemne. Fecioara se pregăteşte să nască singură, într-o iesle friguroasă, printre animale, pe Fiul veşnic al lui Dumnezeu. Acesta este şi înţelesul  postului Naşterii Domnului, ca pelerinaj prin lumină, înstrăinare de plăceri, căutare a cetăţii de baştină a umanităţii,adică a raiului, şi naştere duhovnicească a lui Hristos în inimile noastre.

În vuietul dinaintea sărbătorilor, cineva plânge în tăcere. Cineva, mai înaltă decât cerurile, mai cinstită decât heruvimii şi mai slăvită fără de asemănare decât serafimii se pregăteşte printre lacrimi să nască pe Dumnezeu.
Colindele şi cântecele de Crăciun se aud peste tot prin oraş, la radio, la TV.
E sezonul darurilor, sezonul în care ne amintim să fim mai buni, mai darnici. Este un moment delicat în viaţa noastra, în care avem nevoie să învaţam că sărbătoarea Crăciunului înseamnă mai mult „a da“ decât „a primi“.
Perioada sărbătorilor se transformă uneori într-o aniversare în care uităm chiar de „aniversat“. Dacă nu v-aţi pus până acum această întrebare, vă invit să vă gândiţi: ce-ar fi să faceţi petrecere de ziua voastră, să vă invitaţi prietenii, cunoscuţii, toţi să se bucure şi să se distreze în lumina beculeţelor, a artificiilor, să mănânce toate bunătăţile pregătite, dar să uite chiar de voi? Cam către asta ne îndeamnă toată cultura de consum a zilelor noastre, chiar dacă, încă, se mai aud colindele ce cântă Naşterea Domnului în difuzoare.


Toată viaţa Domnului Iisus Hristos pe pământ a fost dăruire de Sine pentru mântuirea oamenilor. Din acest motiv, sărbătoarea Nașterii Domnului Iisus Hristos este mai ales sărbătoarea darurilor oferite atât copiilor, cât şi oamenilor săraci, bolnavi, bătrâni, întristaţi şi singuri. Însă, candela credintei, a milosteniei, a iubirii, trebuie menţinută aprinsă tot timpul şi nu numai ȋn preajma sărbătorilor.
De Crăciun, Mântuitorul ne-a dăruit din belşug bucuria Vieţii. Să ne deschidem cu totii inimile pentru a primi acest nepreţuit dar şi să devenim la rândul nostru izvoare de bucurie pentru aproapele nostru.

Cu acest prilej, multumim tuturor celor care au devenit asemenea izvoare răspunzând apelurilor crestinesti lansate de noi şi depunem mărturie ȋn faţa Domnului Hristos, pentru bunătatea, dărnicia, milostenia crestină şi vrednicia acestora, dovedită nu numai cu ocazia sărbătorilor.
Mulţumim ,,izvoarelor” : Dobrogea Grup SA, Delaco Distribution SRL, Sole Mizo Romania SRL, Smitfhfield Romania SRL, Ella Glob SRL, Arimex Comexim 2000 SRL, Marton Fruct SRL, IF Lazăr Victoria, PFA Dumitra Laura-Elena, SC Euro Consumer SRL, inimoasele echipe, care ȋn această perioadă de criză economică şi medicală, au continuat să ne fie alături, oferind bucurii şi mângâiere, familiilor nevoiaşe, bătrânilor ce vietuiesc ȋn cămine, copiilor din orfelinate, persoanelor fără vedere, persoanelor fără glas şi fără auz, oamenilor străzii, celor bolnavi, celor sărmani, singuri şi trişti.

„Mulţumim actorului Dan Cojocaru, ,,izvorul” care a îmbrăcat haina magică a lui Moş Crăciun, a Clovnului, a Iepurasului şi a sosit cu daruri printre micuţii internaţi, făcându-i să uite de durere, să zâmbească, să râdă, să-i facă fericiţi.
Mulţumim deasemeni studentei Preda Crina-Georgiana care deghizată fie ȋn Crăciuniţă, Spiriduş, Elf şi ȋn diverse personaje de poveste, a fost prezentă la toate acţiunile de caritate desfăşurate de asociaţia noastră.
Mulţumim preotului Cristea Gigi, preot paroh al Capelei Sf. Mucenic Pantelimon, pentru binecuvântările date şi pentru implicarea ȋn acţiunile Asociaţiei noastre.
Mulţumim conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă Sf. Ap. Andrei Constanţa, dar şi cadrelor medicale pentru sprijinul acordat ȋn derularea activităţilor social-misionare desfăşurate ȋn spital.
Mulţumim tuturor acelor ,,izvoare”, persoane fizice, tuturor făcătorilor de bine, care au donat pentru cei nevoiaşi, haine, incăltăminte, jucării, mobilă, alimente şi alte bunuri, care ne-au ajutat să fim de ajutor aproapelui nostru şi să implinim astfel, fapte plăcute Mântuitorului Hristos.


Nu ȋn ultimul rând, mulţumim voluntarilor noştri, care au ajutat la ȋmpachetarea cadorilor, la distribuirea lor şi zi de zi,  ȋmplinesc misiunile creştineşti pentru faceri de bine.
 
Fiind asemenea magilor străini, călăuziți de Steaua cea minunată, vom fi aproape de Pruncul Cel Sfânt, născut în ieslea Betleemului, Hristos Mântuitorul, Cel care astăzi unește Cerul cu Pământul prin Întruparea Sa.  Minunându-ne de pronia lui Dumnezeu și călăuziți fiind de Steaua Betleemului, să ne închinăm împreună cu magii și păstorii Pruncului Iisus din iesle și Preacuratei Sale Maici, ca apoi, să îi aducem continuu închinare și ofrandă în Betleemul sufletului nostru, primindu-L pe așternutul proaspăt din ieslea inimii noastre. Să punem la suflet cuvintele Maicii Domnului și să ne închinăm viețile Pruncului Întâi-Născut, ca cel mai de preț dar pe care i-L putem aduce!
 
Bucuria, dragostea şi  speranţa să vă însoţească în aceste momente de sfântă sărbătoare şi să ne aducă Domnul un An Nou, cu sănătate, cu pace, cu belşug şi spor în toate cele bune!
 
Colindători la ferestrele cerului, rugători pentru dumneavoastră“ -  Petre  Preda  - Asociaţia ,,Suflete deschise”   

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii