Astăzi, 10 iunie, îi sărbătorim pe paraşutiştii militari, luptători de excepţie ai armatei române
Astăzi, 10 iunie, îi sărbătorim pe paraşutiştii militari, luptători de excepţie ai armatei române
10 Jun, 2021 09:40
ZIUA de Constanta
1898
Marime text
- Astăzi este Ziua Parașutiștilor Militari, fiind marcată astfel înființarea, în anul 1941, a Școlii de Parașutiști, numită apoi Compania de Parașutiști.
La 10 iunie 1941, în baza Decretului-Lege 93/1941 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea unităţilor de Infanterie Aeriană şi a Ordinului nr.5945/1941 al Statului Major al Aerului, a fost înfiinţată, pe lângă Centrul de Instrucţie al Aeronauticii, Şcoala de Paraşutişti, denumită și Compania de Paraşutişti, dislocată la Popeşti-Leordeni, și subordonată Flotilei 1 Aerostaţie. Era rolul gândirii factorilor militari de decizie din acei ani, în frunte cu Generalul de Armată Ion Antonescu, și care au conștientizat rolul trupelor de parașutiști în războiul ce era în plină desfășurare, pentru îndeplinirea unor misiuni de mare importanță. Astfel, prima subunitate de paraşutişti din Armata Română poate fi considerată şi prima structură de învăţământ din Trupele de paraşutişti.
După un an s-a mai înfiinţat o companie, formând primul Batalion de paraşutişti, ai căror militari au participat la acţiunile celui de-Al Doilea Război Mondial.
Unul dintre instructorii voluntari ai batalionului a fost Smaranda Brăescu, care pe 19 mai 1932 a sărit de la altitudinea de 6.929 m şi a fost declarată campion mondial.
În timp, începând cu 1 octombrie 1952, batalionul s-a transformat în regiment, fiind dislocat la Buzău şi mai apoi la Bucureşti, primind denumirea de Regimentul 60 Desant-Paraşutare "Băneasa-Otopeni"., scrie monitorulapararii.ro
Astăzi, domeniul paraşutismului militar este mai complex, apărând specializări noi precum ISR, operaţii speciale, JTAC etc.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii