Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:56 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi celebrăm Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare! Tema acestui an

ro

13 May, 2023 14:15 1352 Marime text

foto: ARBDD
Anul acesta, în calendarul evenimentelor de mediu, data de 13 mai marchează celebrarea Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare - eveniment global dedicat conştientizării nevoii de protecţie a păsărilor migratoare şi a conservării habitatelor lor.

Acest eveniment se sărbătorește bianual, următoarea dată fiind 14 octombrie 2023, reflectând natura ciclică a migrației păsărilor cu perioade variate de migrație în emisferele nordice și sudice., informează Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării. 

Tema acestui an se va concentra pe importanța apei pentru păsările migratoare.

Apa este fundamentală pentru viață. Marea majoritate a păsărilor migratoare se bazează pe ecosistemele acvatice în timpul ciclului lor de viață. Zonele umede interioare și de coastă, râurile, lacurile, pâraiele, mlaștinile și iazurile sunt vitale pentru hrănire sau cuibărit, precum și ca locuri de odihnă și de alimentare în timpul călătoriilor lor lungi.

Rezervația Biosferei Delta Dunării, zonă umedă de importanţă internaţională, mai ales ca habitat al păsărilor de apă în cadrul Convenţiei RAMSAR, reprezintă un loc de popas major pentru foarte multe specii de păsări migratoare. Aflându-se la intersecția principalelor rute de migrație și oferind condiții adecvate pentru cuibărire, dar și de hrănire, Delta Dunării este o atracție pentru păsările ce migrează din șase regiuni ecologice majore ale lumii, inclusiv cea mongolă, arctică și siberiană., mai transmite sursa citată. 

Din cele peste 360 de specii înregistrate în rezervație, 60% sunt incluse în Convenția de la Bonn (Convenția privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice), iar peste 100 de specii sunt oaspeți de vară, aspect ce denotă importanța deosebită a zonei pentru reproducerea, dar mai ales a cuibăritului ornitofaunei.
 


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii