Astăzi este ziua internațională a jocurilor de cărți
Astăzi este ziua internațională a jocurilor de cărți- Ziua internațională a jocurilor de cărți.
În Europa, cartile de joc se răspândesc în secolul al XIV-lea
Potrivit unor istorici, carțile de joc au patruns în Europa la sfarsitul secolului al XIV-lea, fiind semnalate in tarile mediteraneene, aduse, se pare, de arabi sau de marinarii italieni.
Potrivit historia.ro Prima atestare documentară a carților de joc, pe continentul nostru, apare la cronicarul italian Niccolo de Coveluzzo, care le semnalează în orașul sau natal, Viterbo, în anul 1379.
El ne spune că se juca naibis, denumire provenită de la jocul de origine indiană intitulat "naib". Cartile de joc aveau ilustrații care reprezentau pe langă realitați ale vieții de zi cu zi, cum erau:Papa, Împaratul sau Cersetorul si cele noua muze, cele șase virtuși si cele șapte planete, cunoscute la acea dată, iar jocul avea drept scop educarea copiilor.
Dupa introducerea, intre anii 1420 si 1430, a gravurii in lemn, cartile de joc s-au ieftinit, așa încat, în scurt timp, a luat naștere o adevarată industrie a fabricarii lor, al carui monopol l-a deșinut mult timp, orasul Ulm, din Germania.
În Franța, una din primele insemnări certe despre carțile de joc datează din anul 1392, cănd regele Carol al VI-lea (1380-1422) a cumparat trei seturi de carți de joc, aurite și frumos colorate de artistul miniaturist francez Jacquemin Gringonneur (Grigonier), care le-a confecționat din piele de oaie.
Despre regele Carol al VI-lea, denumit si "Regele nebun" se spune că era un patimas jucator de carți, organizând, la Curte, partide aprinse si interminabile cu favorita sa, Odette de Campdivers.
Sursă foto: Historia.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp