Astăzi este Ziua internațională de comemorare a victimelor crimei de genocid şi pentru prevenirea acestei crime
Astăzi este Ziua internațională de comemorare a victimelor crimei de genocid şi pentru prevenirea acestei crime
09 Dec, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
1632
Marime text
- Această zi a fost instituită la data de 11 septembrie 2015, de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite.
- Scopul acestei zile este de a creşte gradul de conştientizare asupra importanţei acestei convenţii şi a rolului acesteia în combaterea şi în prevenirea crimelor de genocid, cât şi de a comemora victimele acestor crime.
În fiecare an, data de 9 decembrie marchează Ziua internaţională de comemorare a victimelor crimei de genocid şi pentru prevenirea acestei crime.
Această zi a fost instituită la data de 11 septembrie 2015, de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Ziua de 9 decembrie reprezintă data la care, în 1948, a fost adoptată Convenţia pentru prevenirea şi reprimarea crimei de genocid, conform www.un.org, citat de Agerpres.
Conform sursei citate, Convenţia defineşte genocidul drept „oricare dintre următoarele fapte, comise cu intenţia de a distruge, total sau parţial, un grup naţional, etnic, rasial sau religios ... “.
Aceste fapte includ omorârea membrilor grupului; lezarea gravă, fizică sau psihică, a membrilor grupului; intervenţia deliberată asupra condiţiilor de viaţă ale grupului, cu scopul de a-l distruge, total sau parţial; implementarea unor măsuri menite să prevină naşterile în interiorul grupului; transferul forţat al copiilor dintr-un grup într-un alt grup.
Convenţia stipulează, totodată, faptul că genocidul, fie că este comis pe timp de pace sau pe timp de război, este o crimă sub jurisdicţia internaţională, pe care membrii Convenţiei se angajează să o prevină şi să o reprime, responsabilitatea primară revenind fiecărui stat în parte.
Scopul acestei zile este de a creşte gradul de conştientizare asupra importanţei acestei convenţii şi a rolului acesteia în combaterea şi în prevenirea crimelor de genocid, cât şi de a comemora victimele acestor crime.
În România, a existat Pogromul de la Iași, din perioada 27 – 30 iunie 1941, comis împotriva cetățenilor de origine evreiască din orașul Iași. În timpul celor trei zie au fost uciși 13.266 de evrei, potrivit wikipedia.org.
De asemenea, în 1942 s-a ordonat deportarea în Transnistria a 24.617 cetățeni români de etnie romă. Dintre aceștia, numai jumătate au supraviețuit și au reușit să se întoarcă în România, potrivit wikipedia.org. Conform sursei citate, circa 11.000 au murit din cauza frigului, a inaniției, dar și a epidemiilor apărute în urma condițiilor în care au fost deportați.
Sursa foto: wikipedia.org
Citește și:
Depuneri de coroane, pe Faleza Cazinoului:
Ziua națională de comemorare a victimelor Holocaustului, marcată la Constanţa
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii