Astăzi se împlinesc 18 ani de la trecerea în neființă a Înaltpreasfințitului Lucian Florea
Astăzi se împlinesc 18 ani de la trecerea în neființă a Înaltpreasfințitului Lucian Florea
30 Aug, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
1384
Marime text
- Pe 5 martie 1963 a fost numit superior al Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim şi Iordan
Astăzi, 30 august 2022, se împlinesc 18 ani de la plecarea din această viață a Înaltpreasfințitului Lucian Florea, cel care a păstorit Arhiepiscopia Tomisului din anul 1990 și până la retragerea sa pe caz de boală, în anul 2001.
Arhiepiscop al județelor Constanța și Tulcea, ÎPS Lucian s-a remarcat printr-o bogată și vie misiune pastoral-administrativă. De la înființarea și reînființarea unor mănăstiri precum Mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei și Mănăstirea Dervent, până la înființarea Seminarului Teologic de la Tulcea și a Facultății de Teologie din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța, ÎPS Lucian și-a lăsat amprenta definitiv pe cursul vieții bisericești din Dobrogea.
Arhiepiscopul Lucian Florea s-a născut pe 3 aprilie 1923, în comuna Stremţ, judeţul Alba, primind la botez numele Simion. Este absolvent al Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ, al Facultăţii de Teologie din Bucureşti, al Academiei Teologice din Zagorsk, Rusia, şi al şcolilor doctorale teologice din Bucureşti şi Ierusalim. A fost tuns în monahism pe 19 martie 1950, la Mănăstirea Sihastru, din judeţul Vrancea, fiind hirotonit ierodiacon pe 17 iulie acelaşi an, de Chesarie Păunescu, episcopul Dunării de Jos, iar ieromonah pe 15 august 1958.
Pe 5 martie 1963 a fost numit superior al Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim şi Iordan. A fost hirotonit arhiereu pe 22 decembrie 1974 şi numit episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române, pentru Europa Centrală şi Occidentală, cu sediul la Paris. Între 1980 şi 1985 a fost episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, iar din 24 noiembrie 1985, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Tomisului şi Dunării de Jos, cu reşedinţa la Constanţa.
În anul 1990, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a (re)înfiinţat Arhiepiscopia Tomisului, numindu-l titular pe arhiepiscopul Lucian Florea, care a păstorit această eparhie până la pensionare, în anul 2001.
A murit pe 30 august 2004 şi este înmormântat în Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa. Arhiepiscopul Lucian a fost şi preşedinte de onoare al Asociaţiei Culturale „Alpi-Carpaţi” din Paris şi al Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor din Constanţa. În anul 1964 a fost decorat cu Ordinul „Sfântului Mormânt”, în decursul vieţii primind mai multe decoraţii şi distincţii.
Cu prilejul instalării Înaltpreasfinţitului Lucian Florea ca Arhiepiscop al Tomisului, în Catedrala arhiepiscopală din Constanţa, Preafericitul Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat printre altele următoarele:
„(...) Acest colegiu, după săvârşirea slujbei religioase în Catedrala Sfintei Patriarhii, a ales în scaunul vacant pe Preasfinţitul Episcop-Vicar Lucian Tomitanul, care s-a arătat vrednic de această chemare, prin evlavia pentru viaţa monahală, pe care a îmbrăţişat-o la vatra de trăire duhovnicească de la Mănăstirea Sihastru, Episcopia Buzăului, prin dobândirea teologică dobândită în seminarul teologic monahal de la Mănăstirea Neamţ, ca student la Academia Teologică din Zagorsk şi doctorand la Institutul Teologic din Bucureşti şi la secţia de studii biblice din Ierusalim, prin slujirea Sfântului Altar la Aşezămintele româneşti de la Ierusalim şi Iordan, al căror superior a fost timp de 11 ani, şi în acelaşi timp ca reprezentant al Patriarhiei Române pe lângă Patriarhia Ierusalimului, prin slujirea în treapta arhieriei ca Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române pentru Europa Centrală şi Occidentală, ca Episcop-Vicar al Arhipiscopiei Sibiului, ca Episcop-Vicar al Arhipiscopiei Tomisului şi Dunării de Jos, iar de la înfiinţarea Arhiepiscopiei Tomisului, ca Episcop locţiitor al acestei Arhiepiscopii, dând, în înplinirea tuturor însărcinărilor bisericeşti la care a fost chemat, dovezi de statornicie în dreapta credinţă şi ascultarea faţă de Sfântul Sinod şi de rânduielile canonice ale Sfintei noastre Biserici(...)”.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Scurtă biografie a Înaltpreasfinţitului Lucian Florea, arhiepiscopul Tomisului, la 14 ani de la trecerea la Domnul
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii