Astăzi se împlinesc 83 de ani de la nașterea regretatului actor și regizor George Motoi
Astăzi se împlinesc 83 de ani de la nașterea regretatului actor și regizor George Motoi
22 Jan, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
2142
Marime text
Astăzi, actorul și regizorul George Motoi ar fi împlinit 83 de ani. Născut pe 22 ianuarie 1936, la Arman, în județul Caliacra, și decedat pe 4 martie 2015, la București, a fost un important membru al lumii teatrului bucureștean.
Cursurile primare le-a studiat în comuna Dudești, județul Brăila, acolo unde s-au stabilit părinții săi, după anul 1940. Apoi a urmat studiile medii la Grupul Școlar Agricol din Brăila și Școala Populară de Artă din același oraș. Fiind întotdeauna atras de lumea teatrului, acesta intra la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, la clasa Irinei Răchițeanu.
Este repartizat la Piatra Neamț și pleacă acolo împreună cu o bună parte din colegii săi, unde pune bazele unui nou teatru, „Teatrul Tineretului”.
Debutul în teatru a avut loc în anul 1958, în rolul lui Marcov, în piesa „Poveste de iubire” de Simonov, la Teatrul din Piatra Neamț. Fiind un actor apreciat, Teatrul din Bacău îl împrumută pentru rolul din Don Carlos de Schiller, acolo unde interpretează numai roluri principale de largă diversitate, fiind remarcat în turneele din București ca „unul dintre cei mai buni interpreți români ai Bufonului” din piesa „A douăsprezecea noapte” de Shakespeare.
În 1964, deși era dorit de multe teatre, George Motoi a ales totuși teatrul din Cluj, acolo unde se împrietenește cu un actor, și el consacrat, Vlad Mugur. Ceea ce l-a făcut cu adevărat cunoscut de publicul larg și l-a propulsat printre actorii de prim rang a fost rolul pe care l-a avut în piesa „Caligula” de Albert Camus. Vestitul actor Radu Beligan este cel care îl invită la București să joace la Teatrul Național.
Teatrele în care a activat au fost cele de la Piatra Neamț, Bacău, Cluj, Teatrul Național „I L. Caragiale” din București. Între 1991 și 1995 a fost director al Teatrului „Maria Filotti” din Brăila. De-a lungul anilor a jucat în „Un fluture pe lampă”, „Iadul și pasărea”, „Furtună”, „Zodia Taurului”, „A treia țeapă”, „Jocul ielelor”, „Cineva te iubește”, „Moștenirea”, „Coada”, „Generația de sacrificiu”.
George Motoi a și regizat numeroase spectacole, precum „Ultima oră”, „Cineva te iubește”, „Doi pe un balansoar”, „Lada”, „Gaițele” și „Pușlamaua”. Și mai iubit de publicul din toată țara a devenit în momentul în care a debutat și în filmografia românească. A apărut pe sticlă în „Marele singuratic” în anul 1977, „Pentru patrie”, un an mai târziu, „Totul se plătește”, în 1987, „Telefonul”, în 1992.
George Motoi a fost recompensat pentru activitatea sa de actor și regizor cu „Premiul Festivalului Național de Teatru”, „Marele Premiu al Festivalului de la San Remo”, diploma „Artist de Onoare al Filmului Românesc”, „Premiul de Excelență” acordat de Centrul Național al Cinematografiei, medalia „Meritul Cultural”. A devenit și cetățean de onoare al municipiului Brăila în anul 2002.
Sursă foto: Arhiva TVR
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii