Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:28 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi se sărbătorește Ziua Internațională a Bibliotecarului și a Bibliotecilor Publice

ro

23 Apr, 2021 17:34 2412 Marime text
  • Ziua Internațională a Bibliotecarului și a Bibliotecilor Publice se sărbătorește anual pe 23 aprilie și este organizată de UNESCO în scopul promovării lecturii, publicării și a drepturilor de autor. Prima astfel de manifestare s-a desfășurat în 1995.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată "Ziua Bibliotecarului din România", astfel că în România, începând cu 2005, în ziua de 23 aprilie se sărbătorește și Ziua Bibliotecarului concomitent cu Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor.

„Pentru municipiul Constanța, celebrarea acestor zile internaționale are o semnificație particulară, generată de depunerea recentă, în premieră pentru municipiu, a candidaturii pentru obținerea titlului de Capitală Mondială a Cărții UNESCO 2023. Candidatura depusă de municipiul Constanța este singura depusă de un municipiu sau oraș din România în acest an și se bucură de o susținere solidă în plan internațional, național și local”, precizează Primăria Municipiului Constanța.


În acest sens, împreună cu principalul său partener de pe plan local, Biblioteca Județeană "Ioan N. Roman" Constanța, Primăria municipiului Constanța evocă astăzi sărbătoarea cărții și a bibliotecarului asociindu-se evenimentelor organizate de către Biblioteca Județeană Constanța, prin intermediul Serviciului de Informare Bibliografică Dobrogea: expoziția de carte „Omagiu Cărții" (expoziția grupează opere ale unor scriitori ale căror biografii sunt legate de data de 23 aprilie: William Shakespeare, Miguel de Cervantes, William Wordsworth, Vladimir Nabokov și Pavel Chihaia și este deschisă publicului în lunile aprilie și mai 2021), prezentarea online a revistei "Biblion", alte evenimente online conexe cărții și lecturii.

„Măsurile luate în această perioadă au fost implementate din primăvara și vara anului trecut când limitele au fost mai strânse și, într-adevăr, vizitatorii nu au avut voie să vină ca de obicei la bibliotecă. De aproximativ un an, am oferit un serviciu mai amplu de scanare pentru cei care au avut de pregătit lucrări în diferite scopuri: de învățământ în special, lucrări de licență, de masterat, doctorat, cercetare etc. Neputând să stea în sala de lectură, le-am oferit această posibilitate de a le scana cuprinsul cărților și apoi, din cărțile de care sunt interesați sau alte materiale, să le scanăm acele fragmente, cu un număr limitat de pagini.

Cererile au fost zilnice și au fost din ce în ce mai multe. Dacă ne uităm la acest an, am constatat că biblioteca a fost foarte prezentă în viața utilizatorilor prin aceste mijloace. Am îmbogățit continuu pagina de web a instituției, cu propuneri de lectură, cu propuneri din presa veche de articole care i-ar putea interesa pur și simplu ca informare și celelalte mijloace: messenger-ul le-a stat la dispoziție să pună întrebări, e-mail, telefon. Oamenii s-au adresat și s-au obișnuit să se adreseze și la modul acesta.

Am avut mai multe evenimente, dar postate doar pe pagina de Facebook. Chiar și astăzi avem recomandări de lectură, avem fragmente din niște înregistrări video cu piese de teatru pe care colegii le-au făcut în anii trecuți, revista bibliotecii care a apărut astăzi cu un număr special chiar pentru această zi și avem o expoziție frumoasă care este și la sediu, și online” precizează Corina Apostoleanu, manager interimar al Bibliotecii Județene „I.N. Roman”.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii