Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:48 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi se sărbătorește Ziua Internațională a Femeii

ro

08 Mar, 2022 10:20 1934 Marime text
Ziua Internațională a Femeii, foto: unsplash/  Kostiantyn Li

Ziua de 8 martie marchează o serie de evenimente importante, desfășurate de-a lungul istoriei, astfel:

1618: Johannes Kepler descoperă a treia lege a mișcării planetelor.
1702: Anne Stuart, sora reginei Maria a II-a, devine regină a Angliei, Scoției și Irlandei.
1844: Regele Oscar I accede la tronurile Suediei și Norvegiei pe care le va conduce 15 ani.
1848: Are loc, la Paris, în locuința lui Nicolae Bălcescu, o întrunire a revoluționarilor români, în care se decide declanșarea revoluției în țară și se redactează programul revoluționar.
1856: Contele Walewski, ministrul de externe al Franței și președinte al Congresului de Pace (fiul natural al lui Napoleon I), propune, în timpul Congresului de pace de la Paris, unirea Moldovei cu Muntenia sub conducerea unui prinț străin.
1862: Războiul Civil American: Are loc prima bătălie între două nave de luptă îmbrăcate în fier, Monitor (aparținând Uniunii) și Merrimack (aparținând Confederației), bătălie ce a revoluționat tehnicile navale de luptă.
1910: Aviatoarea franceză Raymonde de Laroche devine prima femeie care primește licența de pilot.
1918: Primul caz de gripă spaniolă; începutul unei pandemii devastatoare.
1921: Trupe franceze au ocupat Düsseldorf și alte orașe din zona Ruhrului, încălcând Tratatul de la Versailles, din cauza neachitării despăgubirilor de război de la sfârșitul Primului Război Mondial, pe care Germania le datora Franței (67 miliarde mărci-aur).
1921: Lenin declară 8 martie ziua femeilor.
1935: La Tokyo este găsit mort pe stradă câinele credincios Hachikō, rămas în memoria umanității pentru devotamentul față de stăpânul său chiar și la mulți ani după decesul acestuia.

1945: La două zile după instalarea guvernului Petru Groza, la 6 martie 1945, Churchill s-a adresat președintelui american Roosevelt, printr-o telegramă personală și strict secretă, în care își manifesta îngrijorarea față de instalarea, prin forță, a unui guvern comunist și prevedea epurarea fără discriminare a românilor anticomuniști…. În telegrama de răspuns, președintele american, recunoscând amestecul conducerii de la Kremlin în numirea unui guvern comunist, menționa: eu cred că România nu este un loc bun pentru a ne măsura cu rușii.
1945: Guvernul român a adresat guvernului sovietic o telegramă în care solicita reintegrarea nordului Transilvaniei la România, teritoriul fiind oficial parte a Ungariei, ca urmare a Dictatului de la Viena din 1940. În telegrama de răspuns, din 9 martie 1945, I.V.Stalin consimte la reinstalarea administrației românești în N-E Transilvaniei. La 13 martie 1945, la Cluj, a avut loc proclamarea oficială a reinstalării administrației românești în această parte a țării.
1950: Uniunea Sovietică susține că deține bomba atomică.
1957: Egiptul re-deschide Canalul Suez.
1963: Venirea la putere a Partidului Baas Arab Socialist în Republica Arabă Siriană. Ziua Revoluției.
1968: La Praga, studenții cehoslovaci își declară sprijinul față de mișcarea de liberalizare cunoscută sub numele de Primăvara de la Praga.
1970: Reprezentativa de handbal masculin a României cucerește pentru a treia oară consecutiv titlul de campioană mondială.
1982: SUA acuză URSS de folosirea gazelor toxice în Afghanistan. Se afirma că aproape 3.000 de persoane au fost ucise astfel.
1983: Președintele american Ronald Reagan numește URSS un Imperiu al Răului.

1993: A fost semnat acordul de asociere dintre UE și Bulgaria. A intrat în vigoare la 1 februarie 1995.
1995: Deschiderea oficială a lucrărilor Comisiei de elaborare a strategiei naționale de pregătire a aderării României la Uniunea Europeană, compusă din oameni de știință și din reprezentanți ai tuturor partidelor parlamentare.
2000: Papa Ioan Paul al II-lea a fixat această zi pentru mea culpa publica (zi de pocăință).
2014: Într-unul dintre cele mai mari mistere ale aviației, zborul 370 al Malaysia Airlines, care transporta un total de 239 de persoane, dispare de pe radar în drum de la Kuala Lumpur la Beijing. Soarta zborului rămâne necunoscută.

Sărbători

Ziua Internațională a Femeii

Ziua de organizare a biroului de acasă

Birourile de acasă sunt din ce în ce mai răspândite de la an la an şi chiar mai mult în ultima perioadă, care a fost marcată de criza pandemică. Pe de altă parte nu trebuie să fim lucrător independent sau să lucrăm în telemuncă pentru a avea un birou acasă. Acesta poate fi folosit pur şi simplu pentru a sorta facturile, documentele, a face calcule financiare şi aşa mai departe, iar faptul de a avea un spaţiu de lucru desemnat poate face ca totul să se desfăşoare mai repede şi mai uşor.

Ziua numelor unice

După ce în ajun am sărbătorit ziua lucrurilor amuzante despre nume, lista se restrânge şi calendarul propune celebrarea doar a numelor unice.

În fiecare an apar liste care anunţă cele mai populare nume de copii. Cel mai mult celebrităţile sunt cele care le dau copiilor lor nume unice. Numele sunt importante, deoarece ajută la crearea identităţii noastre în faţa lumii şi a noastră înşine. Ziua numelor unice (#UniqueNamesDay) este momentul din an pentru a-i sărbători pe cei care au astfel de nume interesante.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii