Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:22 26 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atelier de arta mestesugareasca, la Pecineaga

ro

03 Oct, 2009 03:21 1756 Marime text

În comuna Pecineaga a fost înfiinţat un centru cultural în incinta căruia funcţionează un atelier de artă meşteşugărească. Iniţiativa realizării acestui proiect aparţine artistului popular Marin Bălan, din mâinile căruia ies obiecte de artizanat realizate din nuiele, lemn sculptat, ceramică etc.

„Pentru a pune în aplicare ceea ce şi-a propus pentru comuna noastră, cunoscutul artist a luat în concesiune spaţiul ce a găzduit, cândva, vechiul dispensar. După preluare, imobilul a fost reabilitat, reamenajat şi dotat corespunzător, astfel că, în prezent, dispune de condiţii optime pentru realizarea unor activităţi cultural-artistice. Mai mult, spaţiul are în dotare inclusiv cuptoare pentru pâine, grătare şi un proţap", ne-a declarat viceprimarul comunei Pecineaga, Georgeta Ioniţă.

Artistul Marin Bălan nu îşi dedică timpul realizării artei populare doar în scop personal, ci îşi doreşte să-i iniţieze şi pe copiii şi adolescenţii din localitate. Astfel, orice copil din comună, atras de realizarea obiectelor din ceramică, sculptate în lemn sau împletite din nuiele, are posibilitatea să treacă, zilnic, pragul centrului cultural pentru a lua lecţii de la artist. Toate obiectele realizate de către Marin Bălan, cât şi de către începători vor face obiectul unei expoziţii. În plus, acesta are o strânsă colaborare cu Ansamblul Folcloric Pecineaga, împreună cu care organizează, periodic, manifestări cultural-artistice.

De altfel, talentul maestrului este cunoscut nu doar de către localnici, ci şi de către turiştii străini, în special de cei germani, care-i apreciază şi achiziţionează obiectele realizate, integral, manual.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii