Atenție! În noaptea aceasta dormim mai puțin. România trece la ora de vară
Atenție! În noaptea aceasta dormim mai puțin. România trece la ora de vară
27 Mar, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2331
Marime text
- România trece la ora de vară
- Ora 03.00 devine ora 04.00, conform sistemului de modificare a orei
- Însă, ar putea fi ultima oară când România trece la ora de vară
În această noapte, vom dormi mai puțin pentru că România trece la ora de vară. 28 martie urmează să fie cea mai scurtă zi din an, când ora 3:00 devine ora 4:00.
Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă. La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00), în timp ce în toamnă, operațiunea e inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00.
Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă. Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide, odată pentru totdeauna, dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. Ar fi urmat ca începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei de vară şi de iarnă în Uniunea Europeană.
Se renunță la ora de vară?
În România, a fost elaborată o propunere legislativă pentru a se renunța la ora de vară și a se păstra numai ora de iarnă.
Inițiativa pentru abrogarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României (L281/2018) a fost respinsă însă de Senat, în şedinţa din 29 mai 2018, în calitate de primă Cameră sesizată. La data respectivă şi Guvernul României şi-a exprimat poziţia de a nu susţine adoptarea acestei iniţiative legislative.
Proiectul a fost transmis Camerei Deputaților, cameră decizională. Guvernul şi-a menţinut însă aceeaşi poziţie şi în punctul de vedere transmis Camerei Deputaţilor la 22 ianuarie 2020, iar comisia pentru industrii și servicii a Camerei a dat, de asemenea, aviz negativ.
În cele din urmă, inițiativa legislativă a fost retrimisă la 10 februarie 2021 la comisii pentru elaborarea unui alt raport, în așteptarea unei decizii la nivel european.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii