Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:18 23 03 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atenție la cumpărarea peștelui! Sfaturi importante de la ANPC

ro

22 Mar, 2025 07:56 393 Marime text


În perioada premergătoare Bunei Vestiri și a Floriilor, consumul de pește crește semnificativ.

Pentru a evita riscurile asupra sănătății, Paul Anghel, director general în cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), atrage atenția asupra unor aspecte esențiale în achiziționarea peștelui și produselor din pește.


Ce spune Paul Anghel 

Atenție la cumpărarea peștelui și produselor din pește!

Pentru a evita riscurile asupra sănătății în perioada premergătoare Bunei Vestiri și a Floriilor, când peștele este un aliment de bază, vă recomand să respectați următoarele sfaturi:

Verificați cu atenție aspectul exterior al produsului pentru a evalua gradul de prospețime.

Nu cumpărați pește cu suprafață lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai sau care prezintă miros și culoare modificate.


Refuzați produsele care nu au o etichetă clară și completă, cu toate informațiile necesare.

Verificați eticheta și nu achiziționați produse neetichetate sau cu data limită de consum modificată sau depășită.

Solicitați și păstrați bonul de casă, pentru a putea face eventuale reclamații.

Produsele congelate trebuie păstrate congelate până la utilizare. Dacă sunt decongelate, trebuie consumate imediat și nu trebuie recongelate!

Evitați produsele cu gheață excesivă în ambalaj, care pot indica o depozitare necorespunzătoare.


Nu cumpărați produse cu ambalaje deteriorate, murdare sau neetanșe.

 Nu cumpărați:

Pește alterat, cu mușchi moi, burți umflate sau ochi retractați.

Peste cu arsuri de congelare. Sau acumulare excesivă de gheață în interiorul ambalajului.

Conserve cu ambalaj bombat, îndoit, ruginit sau murdar.

File de pește cu glazură protectoare în exces!!!!

Produse preambalate, fără ingrediente complete sau fără data durabilității minimale.

Comisarii ANPC - Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor în urma controalelor din anii trecuți, au fost constatate nereguli grave la depozitare și expunere, precum:

-Pește expus direct pe paviment;
-Pește păstrat la temperatura mediului ambiant, în spații neamenajate;
-Pește cu modificări organoleptice – solzi desprinși, mușchi moi;
-Pește cu arsuri de congelare;
-Pește cu glazură protectoare declarată de 20%, la care s-a determinat, după decongelare, o proporție de glazură de peste 35%;
-Pește preambalat etichetat incorect sau incomplet, fără menționarea tuturor ingredientelor și fără înscrierea datei durabilității minimale pe etichetă;
-Scrumbie sărată, în vid, cu lichid în ambalaj, din cauza devidării, produsul având consistență moale și miros nespecific.



Sursa foto: Facebook/ Paul Anghel 


Citeștev și:

Raportul lui Piedone la o lună de la preluarea mandatului la conducerea ANPC. Controale și peste 10.500 de amenzi
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii