Atenție șoferi! Bei alcool și te urci la volan? Poți ajunge la pușcărie. Senatul a adoptat proiectul de lege
Atenție șoferi!: Bei alcool și te urci la volan? Poți ajunge la pușcărie. Senatul a adoptat proiectul de
08 Feb, 2023 10:00
ZIUA de Constanta
1785
Marime text
Senatul României a decis ca șoferii care comit accidente rutiere mortale după ce au consumat alcool să nu mai poată fi condamnați cu suspendare.
Senatul a adoptat, luni, în calitate de prim for sesizat, iniţiativa legislativă a senatorului PSD Robert Cazanciuc prin care şoferii care se urcă băuţi la volan şi fără permis de conducere să ajungă direct la închisoare. Camera Deputaţilor urmează să voteze, decizional, proiectul de lege. Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe EmailPropunerea legislativă are ca obiect completarea art. 91 alin. (3) din Legea 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, astfel încât să nu se poată dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru infracţiunea de ucidere din culpă, dacă aceasta a fost săvârşită ca urmare a conducerii unui vehicul fără permis de conducere sau a conducerii unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe., scrie news.ro.
Conform expunerii de motive, a proiectului, la nivelul UE, numărul deceselor cauzate de accidente rutiere în 2021 a crescut cu 5% faţă de anul precedent, deşi comparaţiile cu 2020 sunt puternic influenţate de tiparele de trafic din fiecare ţară pe perioada pandemiei. Între 2019 şi 2020, numărul deceselor cauzate de accidente rutiere a scăzut cu 17%.
Clasamentul global al ratelor mortalităţii pe ţări nu s-a schimbat în mod semnificativ, cele mai sigure drumuri aflându-se în Suedia (18 decese la un milion de locuitori), în timp ce România (93/milion) a raportat cea mai mare rată în 2021 din UE. Media UE a fost de 44 de decese din accidente rutiere la un milion de locuitori.
„Este necesară completarea legii care să aibă următoarele efecte:
Să ocrotească relaţiile sociale referitoare la dreptul la viaţă prin aplicarea unor sancţiuni adecvate în raport cu gravitatea faptei de ucidere din culpă reţinută în concurs cu infracţiunea de conducere fără permis sau cu cea de conducere sub influenţa alcoolului ori a substanţelor psiho-active. Aplicarea sancţiunii este necesară pentru disciplinarea conduitei destinatarilor legii.
Să creeze premisele reducerii incidenţei accidentelor rutiere soldate cu ucidere din culpă în concurs cu infracţiunea de conducere fără permis sau cu cea de conducere sub influenţa alcoolului ori a substanţelor psiho-active.
Să determine schimbarea atitudinii destinatarilor legii penale faţă de valorile sociale prin funcţia preventiv-educativă de a forma conştiinţa specifică de respect pentru valorile sociale constituite în jurul dreptului la viaţă şi integritate ale persoanei, ocrotite de legea penală”, mai arată expunerea de motive a iniţiativei legislative.
Senatul a votat proiectul, aflat în procedură de urgenţă în Parlament, în calitate de prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii