Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:31 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atenție, șoferi! Noi modificări în legislația rutieră. Precizări ale IGPR

ro

29 Jun, 2024 14:49 789 Marime text
Sursa foto: IPJ Constanța/ Imagine cu rol ilustrativ





 
  • Polițistul este obligat să efectueze testarea conducătorilor auto dacă vede în mașină recipiente care pot conține alcool. Aceasta este una dintre noile prevederi introduse în legislația rutieră, au explicat sâmbătă reprezentanții Direcției Rutiere din cadrul IGPR.

Guvernul a adoptat vineri Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii siguranței rutiere, o inițiativă a Ministerului Afacerilor Interne, potrivit știripesurse.ro.

Potrivit reprezentanților IGPR, una dintre modificările aduse este instituirea unor situații obiective în care polițistul este obligat să efectueze testarea conducătorilor auto, respectiv: dacă în vehicul sunt observate recipiente ce pot conține băuturi alcoolice, care prezintă urme de consum sau substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive și dacă șoferul a săvârșit în mod repetat în ultimii 3 ani contravenția prevăzută la art. 102 alin. (3) lit. a) ori a fost condamnat pentru cel puțin una dintre infracțiunile prevăzute la art. 336, art. 3361, art. 337 sau art. 338 din Codul Penal, infracțiunile prevăzute de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, ori infracțiunile prevăzute de Legea nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Un alt aspect nou introdus privind testarea șoferilor este instituirea posibilității persoanei testate de a solicita polițistului rutier o a două testare după 15 minute, dar nu mai mult de 20 de minute de la primul test, în cazul în care concentrația aerului expirat a fost de până la 0,10 mg/L alcool pur în aerul expirat. Valoare juridică prezintă rezultatul celei mai mici concentrații de alcool pur în aerul expirat;

„Instituirea măsurii retragerii permisului de conducere până la data primirii rezultatului analizei mostrelor biologice în cazul persoanelor care refuză sau nu pot să se supună testării în vederea verificării consumului de băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive”, este o altă prevedere prezentată sâmbătă de Alexandru Popa, din cadrul Direcției Rutiere.


 
De asemenea, este prevăzută condiționarea restituirii permisului de conducere reținut în cazul infracțiunilor prevăzute de art. 336, art. 3361 sau art. 337 din Codul penal de realizarea, în prealabil, a unei evaluări medicale de către titularul acestuia, pentru prevenirea repetabilității faptelor de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a substanțelor cu efecte psihoactive.
 
 
Citește și
 
Șofer drogat depistat în trafic pe DN 3, în comuna Băneasa, județul Constanța.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii