Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
Advertisement
07:29 27 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atenționarea de călătorie pentru Ucraina, actualizată. MAE recomandă românilor evitarea oricărei deplasări în țara vecină

ro

20 Feb, 2022 13:13 1206 Marime text

 

În contextul ultimelor evoluții de securitate din proximitatea Ucrainei și din regiunea Mării Negre, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că a fost actualizat textul alertei curente de călătorie pentru Ucraina.



Informații detaliate referitoare la actualizarea textului nivelului de alertă se regăsesc mai jos și la linkul http://www.mae.ro/travel-alerts/24945.  



Conform textului actualizat al alertei curente de călătorie, prezentat mai jos și la linkul indicat, MAE recomandă puternic cetățenilor români evitarea oricărei deplasări în Ucraina, manifestarea unei atenții deosebite și, de asemenea, recomandă să ia în considerare părăsirea teritoriului acestui stat cât mai curând.




 Totodată, MAE continuă să recomande ferm evitarea deplasărilor în Peninsula Crimeea și în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Doneţk și Lugansk, precum și în zona de frontieră a Ucrainei cu Federația Rusă și Belarus, reamintind că situația de securitate se menține tensionată și fluidă.



În egală măsură, MAE sfătuiește cetățenii români, inclusiv reprezentanții mass-media, să fie vigilenți, să evite aglomerările mari de oameni, să se informeze permanent din surse sigure și să-și ajusteze prompt planurile de călătorie, în funcție de situația de securitate din zonă, transmite MAE. 



De asemenea, MAE recomandă cetățenilor români care se află în Ucraina să manifeste atenție sporită și să respecte reglementările stabilite de autoritățile ucrainene.




MAE, prin misiunea diplomatică și oficiile consulare din Ucraina, este pregătit să acorde protecție și asistență consulară cetățenilor români.


Astfel cum este menționat și în alerta de mai jos, MAE reia recomandarea către cetățenii români care se află în Ucraina să-și notifice coordonatele prezenței lor în Ucraina prin platforma e-consulat.ro (https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza) sau contactând telefonic cel mai apropiat oficiu consular (Ambasadei României la Kiev - +380936252717, Consulatul General Cernăuți - +380635669918; Consulatul General Odessa - +380955412788; Consulatul Solotvino - +380682140918).  


De asemenea, MAE reamintește că la nivelul Departamentului Consular al MAE a fost activată o linie telefonică dedicată cetățenilor români care se află temporar în Ucraina și care solicită protecție și asistență consulară – telefon 0040 -751.084.537.
 


 Alte recomandări



Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să aibă încheiate asigurări de călătorie, medicală şi de viaţă. MAE recomandă cetăţenilor români care se află în Ucraina:
· să evite zonele aglomerate, în care se desfăşoară mitinguri, manifestaţii publice;
· să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele în care se desfăşoară acţiuni de protest pentru a le putea evita;
· să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;
 
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români, care se află pe teritoriul Ucrainei, asupra faptului că autorităţile ucrainene au înştiinţat cu privire la întreruperea operaţiunilor de trecere a frontierei de stat ucraineano-ruse, după cum urmează:


· pentru circulația rutieră – „Uspenka – Matveev Kurgan”, „Novoazovsk – Veselo-Voznesenka”;
· pentru circulația feroviară – „Kvashine - Uspenka”;
· pentru cursele aeriene – „Doneţk”, „Lugansk”;
· punctul de circulația feroviară „Ilovaisk”.


În consecinţă, din punct de vedere al Serviciului frontierei de stat a Ucrainei, pentru trecerea frontierei de stat, se consideră închise următoarele puncte de trecere:
· din 5 iunie 2014, pentru circulația rutieră – Dolzhanskii, Marinivka, Chervonopartizansk şi pentru circulația feroviară – Cervona Moghila;


· din 23 iunie 2014, pentru circulația rutieră – Izvarine;
· din 01 august 2014, pentru circulația rutieră – Krasna Talivka;
· din 11 august 2014, pentru circulația rutieră – Novoazovsk, Uspenka; pentru circulația rutieră – Kvashine, Ilovaisk; pentru cursele aeriene – Lugansk, Doneţk.
 
Recomandarea medicală a specialiștilor este, ca în cazul în care nu ați efectuat anterior vaccinul antirujeolic/ ați fost infectat cu acest virus, să vă vaccinaţi antirujeolic cu minim două săptămâni înainte de efectuarea călătoriei, urmare a creșterii incidenței cu rujeolă (pojar) din ultimii ani. De asemenea, se recomandă evitarea adunărilor și a locurilor publice unde boala se poate răspândi ușor.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică (http://www.insp.gov.ro) şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).


Informaţiile prezentate în această secţiune au caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.
 
 
 
Sursa foto: pexels 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii