Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:39 17 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atlantykron, la Capidava, județul Constanța Dumitru Prunariu – „ Viitoarele destinații umane în spațiul cosmic sunt Luna, asteroizii și planeta Marte”

ro

16 Aug, 2024 21:38 227 Marime text
Dumitru Prunariu/ Sursa foto: Traian Bădulescu




 
  • “Planetarium – Descoperim Universul” a fost tema actualei ediţii
  • Atlantykron a reunit, la cea de-a 35-a ediţie aniversară, aproape 400 de participanţi, peste 40 de ateliere și cursuri, precum și 10 conferințe cu lectori din întreaga lume 
 
 
Între 2 şi 9 august, la Capidava, judeţul Constanţa, s-a desfăşurat Academia de Vară pentru Tineret, Ştiinţă, Viitorologie şi Science Fiction Atlantykron – ediţia aniversară 35.
 
Dacă la începutul anilor 1990 părea o utopie chiar şi organizarea unei ediţii 2000, în prezent, organizatorii planifică deja ediţia următoare, între 1 și 9 august 2025.
 
Principalul invitat de onoare al acestei ediții a fost Ravi Prakash, inginer NASA la Jet Propulsion Laboratory (JPL), membru al echipei care a stat în spatele amartizării roverului Curiosity în 2012.
 
”Vă consider pe toți cei aflați în această tabără, pe această insulă, o familie. De 12 ani ne întâlnim aici virtual, prin intermediul teleconferințelor, astfel că este o mare bucurie să pășesc în sfârșit pe insulă. Iar în acest an am venit cu familia mea. Când revăd filmarea din momentul amartizării, din 2012, simt și acum aceleași emoții, emoții pe care vi le-am împărtășit și vouă virtual la acea vreme, la o singură zi după succesul misiunii
Curiosity. Chiar dacă aveam milioane de posibilități ca misiunea să decurgă bine, o singură posibilitate ca ea să decurgă rău ar fi putut încheia misiunea. Dar a fost un mare succes. A fost o muncă de echipă de peste 10 ani, iar roverul Curiosity funcționează și acum, după 12 ani de la amartizare”, a transmis Ravi Prakash, la prima întâlnire cu participanții
Atlantykron.
 
Dumitru Dorin Prunariu, primul și unicul cosmonaut român, a fost și el prezent la academia de vară care se desfășoară pe insula dunăreană. Prunariu a amintit, în cadrul unei conferințe, că pereții sălilor de clasă au depășit de mult timp zidurile școlii. Dacă pe Atlantykron educația se face sub sălcii, în spațiul cosmic o astronaută-scriitoare din China a predat elevilor săi de la bordul stației spațiale Tiangong.
 
 
Potrivit lui Dumitru Dorin Prunariu, viitoarele destinații umane în spațiul cosmic sunt Luna, asteroizii și planeta Marte. Luna va fi explorată din nou, în curând, de SUA în cadrul programului Artemis. Asteroizii constituie atât resurse importante, având materii prime rare pe Pământ, dar sunt studiați și pentru a Evita posibilitatea unui impact cu Terra.
 
Atlantykron 2024 a reunit 16 invitaţi speciali, români şi străini, 30 de lectori şi instructori, o echipă de organizare formată din circa 60 de membri şi 400 de participanţi, marea majoritate cu vârste cuprinse între 16 şi 29 de ani.
 
 
 
 
Citește și
La Capidava, județul ConstanțaSingurul cosmonaut român, Dumitru Dorin Prunariu, invitat de onoare al ediției aniversare Academia Atlantykron (Galerie FOTO)

 


 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii