Atracții din județul Constanța ce nu trebuie să îți scape (galerie foto+video)
Atracții din județul Constanța ce nu trebuie să îți scape (galerie foto+video)
14 Aug, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
4169
Marime text
- Județul Constanța este situat în regiunea Dobrogea și are ca limite județele Călărași, Ialomița, Brăila și Tulcea, la sud este mărginit de granița cu Bulgaria și la Est are deschidere spre Marea Neagră.
- Cel mai sud-estic județ al țării noastre, cu reședința în orașul omonim, Constanța, are un potențial turistic extrem de larg.
- Desigur, este județul în care vedetă este Litoralul Mării Negre, vizitat de fiecare român cel puțin o dată. Însă județul are mai multe de oferit și alte atracții turistice.
Rezervația Dunele Marine de la Agigea
Unica in Romania, Rezervatia Dunele Marine din Agigea trebuie sa se afle pe harta turistica a fiecarui roman. Dunele marine de la Agigea alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip botanic), situată în județul Constanța, pe teritoriul administrativ al comunei Agigea.
Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național Secțiunea a III-a - zone protejate) și se întinde pe o suprafață de 25 hectare
.Aria naturală reprezintă o zonă (de interes botanic) a litoralului românesc, cu dune de nisip fixate la sol de specii vegetale termofile, cu faună caracteristică zonelor aride (stepă dobrogeană) și elemente floristice constituite din asociații de plante vasculare.
În arealul rezervației naturale au fost semnalate mai multe plante rare cu specii de: ciucușoară de nisip (Alyssum borzaeanum, specie aflată pe Lista roșie a IUCN), cârcel (Ephedra distachya), volbură (din specia Convolvulus persicus),coșaci de nisipuri (Astragalus varius) sau varză de mare (Crambe maritima).
Monumentul Tropaeum Traiani
Tropaeum Traiani este un monument triumfal roman în Adamclisi, județul Constanța, ridicat în cinstea împăratului roman Traian între anii 106-109 d.Hr. pentru a comemora victoria romanilor asupra dacilor în anul 102 d.Hr.
Construcția este situată în regiunea podișului Negru Vodă, în comuna Adamclisi, la 60 km sud-vest de Constanța, pe drumul național Călărași - Constanța. Monumentul a fost reconstituit în 1977, după unul dintre modelele ipotetice ale vechiului monument aflat în ruine, fiind declarat în prezent monument istoric, cu codul CT-I-s-A-02567.
Inaugurarea monumentului a avut loc în cadrul festivităților prilejuite de aniversarea unui secol de la cucerirea independenței Principatelor Române.
Litoralul Mării Negre
De la un capat la altul, din Mamaia, Costinești, Vama Veche, Neptun, Saturn sau Eforie, litoralul Mării Negre este cel mai vizitat obiectiv turistic.
Litoralul românesc reprezintă o parte din țărmul occidental al Mării Negre și se întinde de la granița cu Ucraina (Nord, în golful Musura) până la cea cu Bulgaria (Sud, la câteva sute de metri de localitatea Vama Veche). Este cea mai exploatată zonă turistică din România.
De-a lungul malului mării se întind 2 municipii, 2 orașe mai mari și alte 2 orașe, mai mici, precum și numeroase stațiuni turistice de vară. Principalele orașe, dar și principala zonă de interes, unde se află majoritatea stațiunilor și a atracțiilor turistice, este județul Constanța ; celălalt județ riveran este județul Tulcea, ambele părți din regiunea istorică Dobrogea. Principalul oraș, fiind socotit și capitala acestei regiuni, este Constanța (290.000 locuitori). Al doilea ca mărime este Mangalia (50.000 locuitori), apoi vine orașul Năvodari (39.000 locuitori), ambele în județul Constanța. Alte orașe sunt: Sulina (3.300 loc.) (Tulcea), Eforie (10.000 loc.) și Techirghiol (7.000 loc.).
Insula Ovidiu
Se spune ca Insula Ovidiu, situata pe lacul Siutghiol, a fost locul in care a fost exilat poetul Ovidius.
Conform cercetărilor făcute pe insulă, aici există urme ale unor așezări omenești din timpul tracogeților si a getodacilor, iar cele mai vechi așezări datează din paleolitic. De-a lungul timpului, aici și-au găsit locul populații getice, scite, dar și colonii grecești.
Cetatea Histria
Faceți o mică oprire și la Cetatea Histria!
Histria a fost întemeiată de coloniști greci din Milet în jurul anului 657 î.Hr. (după istoricul Eusebiu din Cezareea) sau 630 î.Hr. (după Skymnos), ca port la Marea Neagră și distrusă prin secolul al VII-lea d.Hr. de invaziile avaro-slave.
Pe plan politic, Histria a jucat un rol important prin participarea la revolta orașelor pontice împotriva regelui macedonean Lisimah, la războiul împotriva Bizanțului și la conflictul care l-a opus pe Mithridates al VI-lea Eupator romanilor.
În jurul anului 260 î.Hr., Histria s-a aliat cu cetatea Callatis pentru a smulge orașului Byzantion controlul asupra portului Tomis. Strabon scria că cetatea Histria se află „la o depărtare de 500 de stadii de gura sacră a Istrului”.
Orașul Histria a avut o dezvoltare neîntreruptă timp de aproape 1300 ani, începând cu perioada greacă și terminând în perioada bizantină. În perioada greacă (sec. VII – I î.Hr.), orașul era format din două părți distincte, acropola și așezarea civilă, după un model des întâlnit în orașele antice grecești, structură care a fost menținută pană la abandonarea orașului în secolul al șaptelea d.Hr. Unul din motivele abandonării orașului este și colmatarea vechiului golf al Mării Negre, în care era amenajat portul, golful devenind în prezent complexul lagunar Razim-Sinoe.
Sursa foto-text: wikipedia.org
Sursa video: Youtube/ Fundația Natura Vie, Visit Constanta, arhiva TVR,
Carmen Angelus Ionita, Mincinoșii TV
Citește și:
#DobrogeaAcademică Arheologul Otto Benndorf, membru de onoare al Academiei Române, pasionat de Monumentul Triumfal de la Adamclisi (galerie foto)
Ultimul studiu din 2016 s-a pierdut Consiliul Judeţean Constanţa face un nou studiu de fezabilitate pentru restaurarea Cetăţii Histria!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii