Atracțiile verii trecute, pe litoral Ziua Mondială a Turismului (video)
Atracțiile verii trecute, pe litoral: Ziua Mondială a Turismului (video)
27 Sep, 2020 16:26
ZIUA de Constanta
1837
Marime text
- Constanța este astăzi un important centru cultural și economic, ce merită vizitat pentru comorile sale arheologice.
- Turismul este călătoria realizată în scopul recreării, odihnei sau pentru afaceri.
- Turismul în România se bazează pe un potențial turistic important.
Constanța este cel mai vechi oraș din România, fondat în jurul anului 600 I.Hr., și este situat pe coasta de vest a Mării Negre. Este cel mai mare port din România și al patrulea din Europa. Inițial orașul s-a numit Tomis, fiind fondat de colonisti greci, apoi a fost cucerit de români și împăratul roman Constantin cel Mare i-a schimbat numele în Constantiana. În secolul XIX, cladiri si hoteluri rafinate au fost construite când Regele Carol I a decis sa reînvie orașul ca port si statiune balneara, cu lungimea plajei de 13 km.
Constanța este astăzi un important centru cultural și economic, ce merită vizitat pentru comorile sale arheologice. Monumentele sale istorice, ruinele antice, muzeele și statiunile balneare din vecinătate fac din Constanța un centru principal al turismului de pe coasta Mării Negre.
Litoralul românesc și-a așteptat turiştii în această vară cu două noi atracţii: o roată gigant asemănătoare celebrei roţi London Eye, amplasată în apropierea Cazinoului din Constanţa și umbreluțele colorate din Piața Ovidiu.
Umbrelele colorate suspendate au devenit un nou punct de atracție din Piața Ovidiu, Constanța. Pe Internet sunt mii și chiar zeci de mii de fotografii cu oameni care se află pe alei și străzi cu umbrele colorate deasupra. Iată că a venit și rândul Constanței să aibă un astfel de punct de atracție.
Toți care trec prin Piața Ovidiu pot să facă o pauză de 5 minute pentru a se fotografia singur sau alături de cei dragi, sub câteva zeci de umbrele colorate, amplasate în vecinătatea imediată a Muzeului Național de Istorie și Arheologie Constanța.Timișoara, Arad, București, Brăila și nu numai au astfel de alei decorate, iar acum punctul 0 al municipiului Constanța se alătură orașelor din România. În lume, fie că vorbim de Tel Aviv, Puerto Rico, Águeda sau Istanbul, găsim astfel de proiecte.
Roata gigant, amplasată în apropierea falezei de la Cazino este una dintre cele mai mari instalații de acest gen fabricate de constructorul italian.
Turismul a devenit o activitate de recreere globală populară. Turismul este ramura economică cea mai puternică pe plan mondial. În 2004 s-au obținut în acest sector, conform Organizației Mondiale a Turismului, circa 623 miliarde de U.S. $. În 2008, s-au consemnat peste 922 milioane de sosiri la nivel internațional, cu o creștere de 1,9% față de anul 2007.
Încasările internaționale din turism au crescut în 2008 la 944 miliarde US$ (642 miliarde euro), ceea ce corespunde la o creștere în termeni reali de 1,8%. Cu aproximativ 100 milioane de angajați la nivel mondial, turismul se evidențiază și ca cel mai important angajator. Călătoriile transfrontaliere se ridică la un procent de 25 până la 30 din comerțul mondial în domeniul serviciilor.
Ca rezultat al recesiunii ce a afectat economia mondială după anul 2000, cererea turistică internațională a suferit o puternică încetinire începând cu iunie 2008, ce s-a manifestat printr-o scădere a creșterii sosirilor pe plan mondial cu 2% în timpul lunilor de vară boreală. Acest trend negativ s-a intensificat în anul 2009, în unele țări exagerat de mult datorită virusului H1N1, și a dus la un declin mondial de 4% în 2009 cu 880 milioane de sosiri la nivel internațional, și o cădere estimată a încasărilor din turism de 6%.
Turismul este vital pentru foarte multe țări, cum ar fi Egipt, Grecia, Liban, Spania și Tailanda, și pentru unele națiuni-insule (Bahamas, Fiji, Maldive) datorită aportului financiar consistent obținut din afacerile cu bunuri și servicii și oportunităților de angajare în industria serviciilor asociată turismului. Industria serviciilor include serviciile de transport (transportul aerian, croazierele, taxiurile) și serviciile de ospitabilitate (cazarea, inclusiv hotelurile și stațiunile, veniturile din divertisment, cum ar fi parcurile, cazinourile, mall-urile, veniturile din muzică și teatrele), scrie Wikipedia.org.
Mai întâi au existat motivații practice (locuri bogate în vânat sau adecvate agriculturii, ținuturi aflate în imediata apropiere a apelor sau catastrofe naturale) ce i-au determinat pe oameni să se deplaseze, dar acestea s-au schimbat odată cu intervenția sedentarismului în viața oamenilor.
În Egiptul Antic și în alte culturi vechi de pe toate continentele existau, deja, pelerinaje la templele divinităților (ex: pelerinajul musulmanilor la Mekka/Mecca numit Hadsch sau întâlnirea hindușilor pentru baia rituală în Gange). Alte motive de a călători au fost comerțul extern și menținerea relațiilor politice și economice cu coloniile sau cu alte ținuturi dependente. Încă din vremea romanilor existau localități celebre, renumite stațiuni pentru cei bogați (Baiae). Romanii bogați posedau proprietăți în provincii, pe care din timp în timp le vizitau. Nordicii călătoreau în Groenlanda și America, Arabii pe tot cuprinsul Oceanului Indian. Nu rareori, pe atunci, călătoriile erau percepute ca agresiuni de către localnici.
Europa și-a revenit lent după invazia barbarilor (motivul „călătoriei”: condiții mai bune de viață) din declinul politic și economic (în timp ce stabilitatea prevala în China și Japonia). Curând se dezvoltă în Europa un bogat turism religios. De-a lungul rutelor de pelerinaj și în localitățile favorizate de poziția lor geografică pe aceste trasee (porturi, intersecții de drumuri comerciale) s-au înființat pe toate continentele centre comerciale, care i-au readus pe comercianți.
Cuvântul turism/tourism este utilizat începând din anul 1811 iar cel de turist/tourist este atestat din 1840. În anul 1936, Liga Națiunilor a definit turistul străin ca fiind „cineva care călătorește în străinătate pentru o perioadă de timp mai lungă de 24 de ore.”
Succesoarea acesteia Națiunile Unite, a completat această definiție specificând durata maximă de 6 luni.
Turismul în România se bazează pe un potențial turistic important. Începând cu varietatea formelor de relief ( izvoare de apă minerală și termală, lacuri folosite pentru agrement, natație și pescuit sportiv, un valoros fond cinegetic concentrat în păduri bogate de foioase și conifere, peisaje diverse de la cel al crestelor montane ce depășesc 2.000 m la cele de câmpie întinsă și mănoasă, litoral cu plaje îmbietoare și valuri răcoroase și zone protejate ca cele din Delta Dunării) și continuând cu istoria interesantă a poporului român ce se reflectă în numeroase mărturii materiale și spirituale (muzee, monumente, biserici, mânăstiri, cetăți antice și medievale, portul popular, țesături, ceramică, etc.) elementele patrimoniale românești atrag atenția a numeroși vizitatori din toate colțurile lumii.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii