Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:45 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Au demarat săpăturile în Piaţa Ovidiu Nu se aşteaptă descoperiri istorice uimitoare. Dar pot fi surprize

ro

27 Nov, 2012 01:57 2469 Marime text
muzeu-muncitori.jpgLucrările de restaurare şi reamenajare a zonei istorice a Constanţei au fost demarate în data de 21 noiembrie şi vizează întreaga arie peninsulară a municipiului. Statuia poetului Ovidiu, emblematică pentru centrul vechi, a fost deja înconjurată cu panouri de protecţie, pe care sunt prezentate rezultatele aşteptate în urma implementării proiectului.

muzeu-gabrielcusturea.jpg„Am început reamenajarea falezei, azi începem reamenajarea Pieţei Ovidiu. Peninsula va arăta ca o bomboană pentru turism", a declarat primarul Radu Mazăre, în cadrul evenimentului de lansare a lucrărilor din Piaţa Ovidiu.

muzeu2.jpgDeoarece reabilitarea vizează o arie locuită timp de peste 2.000 de ani, una dintre condiţiile impuse Primăriei Constanţa a fost ca ea să fie supravegheată de reprezentanţii Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. Clădirea muzeului este situată, de asemenea, în zona care va fi reamenajată.

În urma săpăturilor punctuale, arheologii au stabilit că actuala piaţă Ovidiu acoperă miezul Tomisului târziu, „zona vie a oraşului", locuită între secolele III şi VI e.n. Existenţa „Edificiului cu mozaic", din apropiere, şi rezultatul săpăturilor arheologice punctuale, efectuate de-a lungul timpului, îi face pe cei de la muzeu să creadă că sub pământ se află resturi de incintă elenistică sau romană.

muzeu3.jpg„Noi am fost anunţaţi că lucrările vor fi superficiale şi presupun decopertarea străzilor, împrăştierea de nisip şi amplasarea de dale. Nu cred că se vor face săpături în profunzime, aşa că nu ne aşteptăm la surprize, deşi acestea ar fi plăcute", a declarat Gabriel Custurea, directorul muzeului. O descoperire neaşteptată a avut loc în timpul unor lucrări la reţeaua de canalizare, în anul 2006, când a fost găsit corpul unei statui antice, al cărei cap fusese scos din pământ în 1972.

În cazul unei descoperiri arheologice de amploare, lucrările vor fi stopate, apoi vor fi trimise echipe de cercetători, pentru a stabili natura exactă a acestora. În mod firesc, urmează conservarea şi transformarea acesteia în obiectiv turistic.

Directorul muzeului consideră că reabilitarea zonei va duce la creşterea numărului de turişti care vor veni în zonă şi vor vizita expoziţiile, iar clădirea nu va avea fi afectată. „Şi noi ne aflăm în timpul unor lucrări de reamenajare. Fundaţia muzeului a fost deja consolidată, iar acum încercăm să pregătim sala de expoziţii de la primul etaj", a spus Gabriel Custurea.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii