Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:20 06 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Au început lucrările la staţia de epurare de la Eforie Sud (Galerie foto)

ro

25 Oct, 2011 01:00 3810 Marime text
raja-raja.jpgIeri, directorul SC RAJA SA Constanţa, Felix Stroe, împreună cu conducerea firmei germane care a câştigat contractul de construire a staţiei de epurare, Beton & Rohrbau C.F. Thymian GmbH & Co. KG, a dat startul oficial al lucrărilor de realizare a uneia din cele mai mari şi mai importante investiţii de acest gen din ţară

Lucrările de construcţie pentru realizarea proiectului CL1E „Reabilitarea Staţiei de Epurare ape uzate Eforie Sud" reprezintă o investiţie finanţată din Fondul de coeziune, proiectul făcând parte din Programul Operaţional Sectorial de Mediu Axa 1 „Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată". Valoarea proiectul derulat de SC RAJA SA Constanţa se ridică la 1,15 miliarde de lei.

Programul european denumit generic POS MEDIU are la Constanţa două componente mari: „Reabilitarea Staţiei de Epurare ape uzate Eforie Sud", în valoare de aproape 140 de milioane de lei şi „Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în regiunea Constanţa - Ialomiţa", în valoare de 1,07 miliarde de lei. Execuţia lucrărilor la staţia de epurare Eforie Sud a fost câştigată în urma unei licitaţii publice internaţionale de către firma Beton & Rohrbau C.F. Thymian GmbH & Co. KG, termenul de finalizare fiind februarie 2013. Contractul de Asistenţă tehnică de supervizare a lucrărilor va fi asigurat de asocierea ARCE Ingineria, Planification Proyectos y Gestion, AIE - SC Balkan Project Provider.

Stroe: „Noul obiectiv va asigura epurarea apelor uzate din zona Eforie - Mangalia"

Potrivit celor declarate ieri de directorul SC RAJA SA Constanţa, Felix Stroe, această staţie de epurare de la Eforie Sud trebuia să fie gata demult, fiind unul din cele patru obiective ale măsurii ISPA de la Constanţa. „Contractul pentru realizarea lucrărilor a fost semnat în 2004, de către Ministerul de Finanţe, dar nu a fost finalizat, pentru că cei care au adjudecat iniţial lucrarea şi-au dovedit incapacitatea de a o realiza. Noi, SC RAJA SA Constanţa, am avut doar rolul de beneficiar final - subdiriginte de şantier. În 2008, Ministerul Finanţelor a reziliat acest contract şi a trebuit să facem eforturi extraordinare pentru ca România să nu plătească în întregime contractul ISPA derulat pe Constanţa, dar am găsit înţelegere la Bruxelles", spune Felix Stroe, adăugând faptul că mai apoi lucrarea a fost scoasă din măsura ISPA şi introdusă în Programul Operaţional Sectorial de Mediu. Noul obiectiv va asigura epurarea apelor uzate pentru localităţile din zona Eforie - Mangalia. Astfel, la finalizarea lucrărilor, apele deversate în Marea Neagră vor fi de o calitate foarte bună, astfel că plajele din zonă vor putea arbora steagurile Blue Flag, care arată că apele de îmbăiere respectă toate normele de calitate.

Constructorul staţiei are o vastă experienţă internaţională

raja.jpgLa eveniment a fost prezent ieri şi Friedrich Thymian, managerul şi asociatul firmei Beton & Rohrbau C.F. Thymian GmbH & Co. KG, care a susţinut că prima linie a staţiei de epurare va intra în funcţiune anul viitor, înainte de începerea sezonului estival, lucrarea urmând a fi finalizată la începutul anului 2013. Firma Beton & Rohrbau are o vastă experienţă internaţională, peste 50% dintre lucrările firmei fiind executate în afara Germaniei. La acest moment, se află în derulare execuţia unei staţii de epurare în Soci, Rusia, alte lucrări asemănătoare sunt realizate în Kazakhstan, Azerbaidjan, Bulgaria, Emiratele Arabe, Qatar. În România, concernul va finaliza până la finele anului şi lucrările la staţia de epurare din Ploieşti, o investiţie aproape la fel de mare ca cea de la Eforie.

Din partea Consiliului Judeţean Constanţa a fost prezent ieri vicepreşedintele Cristinel Dragomir, care a subliniat şi el importanţa acestui proiect: „E o adevărată minune că reuşim astăzi să demarăm lucrările la această investiţie. De-a lungul timpului, la nivelul judeţului, faptul că această staţie nu a fost finalizată nu ne-a adus decât mari necazuri. Vă amintesc inundaţiile care s-au produs pe raza comunei Tuzla. Cu această staţie, ar fi putut fi evitate. Sperăm ca de data aceasta constructorii să-şi facă datoria. Am toată încrederea că lucrările se vor derula în grafic. Staţia de epurare de la Eforie Sud este cea mai mare investiţie care s-a făcut la nivelul judeţului Constanţa la infrastructura de apă şi canalizare", spune vicele de la CJC. La finalizarea acestei investiţii, staţia de epurare Eforie Sud va deveni una dintre cele mai moderne staţii de epurare din România, prin introducerea treptei terţiare de tratare a apelor uzate. Dimensionarea staţiei este prevăzută pentru 140.000 p.e. (populaţie echivalentă), la un debit maxim de 0,745mc/secundă. Staţia va colecta şi va trata apele uzate din localităţile Eforie Nord, Eforie Sud, Agigea, Techirghiol, Tuzla, Costineşti şi Schitu, fiind integrată în sistemul de canalizare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • pierreluc 25 Oct, 2011 07:56 cat timp acest mare mafiot de stroe va fi sub obladuirea celor doi si mai nari mafioti , prwtul apr va creste ca fat frumos , iar calitatea scade proportional