Au preluat activele locale ale Lafarge CRH Ciment absoarbe cinci companii din grup
Au preluat activele locale ale Lafarge: CRH Ciment absoarbe cinci companii din grup
26 Jul, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
9051
Marime text
În Monitorul Oficial al României a fost publicată o hotărâre prin care societatea CRH Ciment România SA a făcut un proiect de fuziune cu societăţile CRH Agregate Betoane SA, CRH Betoane SRL, CRH Comnord SA, Sicim SA şi Ego Gest SA. Astfel, compania CRH Ciment, cel mai important business local pe care grupul CRH, fost Lafarge, îl deţine pe piaţa locală, a absorbit alte cinci companii din grup.
CRH Ciment (Romania) SA este o firmă cu sediul în Bucureşti, înfiinţată în anul 1991 ce se ocupă de fabricarea cimentului. Potrivit datelor furnizate de Registrul Comerţului în data de 25 iulie, acţionari persoane juridice sunt CRH Romania, cu sediul social în Franţa, şi CRH Romania Holdings UK LTD, cu sediul social în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord. Pe lista acţionarilor persoane fizice apare un număr de 5.152 acţionari, la data semnării proiectului, reprezentând 1,3812% din capitalul social al CRH Ciment. Administratorii şi membrii consiliului de administraţie ai societăţii sunt Mihaela Liliana Novac, care mai deţine şi calitatea de director, Jim Mintern, cetăţean irlandez, şi Declan Maguire, cetăţean irlandez. Capitalul social la data semnării Proiectului este de 38.955.732,5 lei.
Despre societăţile absorbite
CRH Agregate Betoane SA, înfiinţată în anul 1991, are sediul social în Bucureşti şi se ocupă de extracţia pietrei, nisipului şi argilei. Capitalul social la data semnării proiectului este de 164.999.727,5 lei cu 65.999.891 acţiuni. Acţionari la data semnării proiectului sunt CRH Ciment, 99,96% din capitalul societăţii, CRH Agregate, 0,03% din capitalul societăţii, şi Cătălin Valeriu Bodeanu, 0,000001% din capitalul societăţii. Membrii Consiliului de Administraţie sunt Cécile Palma Therèse Tabarracci Moreans, cetăţean francez, Olivia Ştefănescu şi Cătălin Valeriu Bodeanu.CRH Betoane SRL, înfiinţată în anul 2005, are sediul social în Bucureşti şi se ocupă de fabricarea articolelor din beton, ciment şi ipsos. Capitalul social la data semnării proiectului este de 2.980.850 lei cu 298.085 acţiuni. Asociat la data semnării proiectului sunt CRH Agregate. Administratorul unic este Gabriela Nahoi.
CRH Comnord SA, înfiinţată în anul 1999, are sediul social în Bucureşti şi se ocupă de fabricarea articolelor din beton, ciment şi ipsos. Capitalul social la data semnării proiectului este de 5.814.280 lei cu 581.428 acţiuni. Acţionari la data semnării proiectului sunt CRH Ciment, 65,99%, Comnord SA, 33,99%, Sorin Creţanu, 0,00017%, Anastassiou Elias, 0,00017%, Andre Sorin Martin, 0,00017%. Membrii Consiliului de Administraţie sunt Mihaela Liliana Novac, Sterie Tivichi şi Ruxandra Băndilă.
SCIM SA, înfiinţată în anul 2006, are sediul social în Bucureşti şi se ocupă de activităţi anexe pentru transporturi. Capitalul social la data semnării proiectului este de 19.514.077,5 lei cu 7.805.631 acţiuni. Acţionari la data semnării proiectului sunt CRH Ciment, 99,86%, şi 283 de acţionari minoritari, 0,14%. Membrii Consiliului de Administraţie sunt Cécile Palma Therèse Tabarracci Moreans, Gabriela Ramona Vancea şi Băndila Ruxandra.
Ego Gest SA, înfiinţată în anul 2005, are sediul social în Bucureşti şi se ocupă de activităţi de studiere a pieţei şi de sondare a opiniei publice. Capitalul social la data semnării proiectului este de 921.000 lei cu 30.700 acţiuni. Acţionari la data semnării proiectului sunt CRH Ciment, 99,997%, şi Cécile Palma Therèse Tabarracci Moreans, 0,0003%.
Motivele fuziunii
Societatea absorbantă, CRH Ciment, şi a societăţii absorbite, CRH Agregate Betoane SA, CRH Betoane SRL, CRH Comnord SA, Sicim SA şi Ego Gest SA, fac parte din acelaşi grup de societăţi, şi anume Grupul CRH plc., ca urmare a unui proces global de achiziţie a societăţilor de la Grupul Lafarge.Prin urmare, având în vedere profilul de activitate al fiecărei societăţi române din cadrul Grupului CRH plc., precum şi faptul că activităţile societăţilor române din grup sunt deja coordonate strategic într-o manieră unitară, se doreşte simplificarea structurii din România şi gestionarea mai eficientă a afacerii prin raţionalizarea operaţiunilor de investire, management, producţie şi comercializarea produselor într-o singură societate. Totodată, fuziunea va permite gestionarea mai eficientă a fondurilor necesare desfăşurării activităţilor ce urmează a fi realizate.
Scopul fuziunii este de a unifica procesul de conducere şi control a activităţilor desfăşurate în prezent atât de CRH Ciment cât şi de CRH Agregate Betoane SA, CRH Betoane SRL, CRH Comnord SA, Sicim SA şi Ego Gest SA. Un alt scop al fuziunii este acela de a pune în aplicare a unei politici unice de personal, introducerea aceloraşi standarde şi asigurarea aceleiaşi proiecţii pentru angajaţi, precum şi crearea de noi oportunităţi profesionale în cadrul societăţii absorbante.
Condiţiile fuziunii
Prin efectul fuziunii prin absorbţie, societăţile absorbite vor fi dizolvate fără a intra în lichidare, urmând a fi radiate din Registrul Comerţului începând cu data de 31 decembrie 2016. La această dată, activul şi pasivul societăţilor absorbite se vor transmite prin transfer universal, ca efect al operaţiunii de fuziune şi de drept, către societatea absorbantă CRH Ciment.Toate drepturile şi obligaţiile generate de operaţiunile efectuate de CRH Agregate Betoane SA, CRH Betoane SRL, CRH Comnord SA, Sicim SA şi Ego Gest SA vor fi preluate de CRH Ciment la data de 31 decembrie 2016.
Noua structură a CRH Ciment
În urma procesului de evaluare s-a stabilit valoarea globală a societăţilor care reprezintă aportul net de fuziune folosit pentru stabilirea raportului de schimb, după cum urmează: CRH Ciment 1.945.500.000 RON, CRH Agregate 64.000.000 RON, CRH Betoane 6.040.000 RON, CRH Comnord 7.100.000 RON, Scim 36.900.000 RON şi Eco Gest 74.506.990 RON.Luând în considerare structura capitalului social al societăţilor la data semnării prezentului proiect, în urma aplicării raportului de schimb astfel cum a fost stabilit, capitalul social al CRH Ciment, astfel cum va fi majorat la data de 31 decembrie 2016 a fuziunii, va fi deţinut după cum urmează: CRH România Holdings UK LTD, 169.433.375 acţiuni – 43,439% procent de participaţie, CRH România SAS, 214.743.500 acţiuni – 55,055% procent de participaţie, Comnord, 484.325 acţiuni – 0,124% procent de participaţie, şi acţionari minoritari – persoane fizice, 5.390.853 acţiuni – 1,382% procent de participaţie.
CRH a încheiat achiziţia Lafarge România pentru circa 400 milioane euro
Reamintim faptul că, anul trecut, producătorul irlandez de materiale de construcţii CRH a finalizat achiziţia Lafarge România, tranzacţie evaluată la circa 400 milioane de euro. Activele locale au făcut parte dintr-un portofoliu extins cumpărat de irlandezi de la Lafarge şi Holcim pentru 6,5 milioane euro, ca urmare a fuziunii dintre cei doi producători de ciment.CRH a achiziţionat în România toate cele opt firme în care Lafarge are participaţii, care au circa 1.000 de angajaţi şi care gestiona cele două fabrici de ciment de la Medgidia şi Hoghiz, staţia de măcinare de la Târgu-Jiu, cele 16 staţii de betoane şi cele 16 cariere şi balastiere. Tranzacţia a inclus şi brandurile Multibat şi Romcim. Lafarge România avea o capacitate de producţie de ciment de 4,9 milioane tone pe an şi o capacitate de producţie de agregate de 3,5 milioane tone pe an. Investiţiile totale realizate de producător în facilităţile locale se ridică la 700 milioane euro, din care 81 milioane euro au fost investite în ultimii cinci ani de criză. CRH mai deţine în România companiile Elpreco şi Ferrobeton.
La nivel global, producătorul irlandez a cumpărat de la Lafarge şi Holcim 24 de fabrici de ciment, din care cinci în Europa Centrală şi de Est, respectiv două în România. Capacitatea de producţie a acestor facilităţi este de 36 milioane de tone anual, iar volumele produse sunt de 23 milioane de tone anual.
Fuziunea dintre Lafarge şi Holcim a fost parafată în 15 iulie 2015.
Contactați telefonic pentru un punct de vedere, reprezentanții CRH Ciment România au precizat să le trimitem un email cu întrebările exacte. Redacția cotidianului ZIUA de Constanța a trimis un mail în care s-au solicitat avantajele şi dezavantajele fuziunii. Până la închiderea ediției nu s-a primit niciun răspuns. Vom publica răspunsul în material imediat ce îl vom primi.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii