Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:17 31 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Autoritatea vamală și operatorii economici aeroportuari au discutat simplificarea formalităților vamale pentru export și tranzit

ro

31 Jul, 2024 14:26 172 Marime text
Sursa foto: Autoritatea Vamală Română




 
  • Specialiștii Autorității Vamale Române (AVR) din cadrul Direcției Proceduri Vamale și în Domeniul Produselor Accizabile, alături de cei de la Biroul Vamal de Frontieră Otopeni Călători s-au întâlnit cu operatorii economici aeroportuari, depozitarii, exportatorii și reprezentanții în vamă pentru a discuta noile reglementări vamale privind schimbările în export și tranzit, precum și modalități de eficientizare a formalităților vamale pentru aceste operațiuni, potrivit unui comunicat al AVR.   
 
În data de 30 iulie 2024, Autoritatea Vamală Română - Direcția Proceduri Vamale și în Domeniul Produselor Accizabile și conducerea Biroului Vamal de Frontieră Otopeni Călători a organizat o întâlnire cu operatorii economici aeroportuari, depozitarii, exportatorii și reprezentanții în vamă. Scopul întâlnirii a fost acela de a clarifica aspectele practice ale noilor proceduri vamale de export și de tranzit apărute după operaționalizarea celor două sisteme, AES-RO, respectiv NCTS5. Confrom sursei citate, cu acest prilej au fost discutate și o serie de propuneri de simplificare și fluidizare a formalităților vamale de export și de tranzit.
 

„Participanții au manifestat un interes deosebit și au adresat numeroase întrebări privind, în special, utilizarea practică a noilor sisteme de declarare la export și tranzit, inclusiv despre modul de completare a declarațiilor vamale în noile condiții, întâlnirea fiind considerată una foarte benefică de ambele părți. S-a convenit că structurile de specialitate din cadrul AVR pentru export și tranzit vor analiza propunerile și solicitările care necesită măsuri specifice. De asemenea, vor fi organizate întâlniri periodice cu operatorii economici din domeniul aerian pentru clarificarea procedurilor de vămuire și a aspectelor tehnice necesare pentru declararea mărfurilor prin intermediul sistemelor electronice”, se arată în comunicatul remis.

 
Operatorii economici aeroportuari au apreciat inițiativa acestei întâlniri și sprijinul oferit de Autoritatea Vamală Română și Biroul Vamal de Frontieră Otopeni Călători. Reprezentatii autorității vamale au subliniat spiritul de colaborare dintre comisionari, reprezentanții depozitarilor și personalul biroului vamal.
 
Informații de context

Autoritatea Vamală Română a lansat sistemul automat de export AES-RO în data de 16 martie 2024 și noul sistem de tranzit computerizat NCTS – faza 5 la data de 17 mai 2024. Astfel, pe parcursul ultimilor luni, AVR a organizat o serie de sesiuni de informare privind accesul operatorilor la noile aplicații și principalele schimbări aduse de acestea în ceea ce privește completarea declarațiilor de export și de tranzit, utilizarea semnăturii electronice calificate în fluxurile de vămuire și autorizarea electronică a operatorilor economici pentru conectare, efectuând totodată mai multe teste în acest sens cu operatorii economici.
 
 
 
Citește și
Știri Constanța Dulciuri și jucării contrafăcute, în valoare de 700.000 lei, reținute de inspectorii vamali (FOTO)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii