Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:21 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Autorizație de construire, anulată în instanță! Lidl România dorește intrarea în legalitate a unui magazin din Constanța

ro

16 Feb, 2023 00:00 17170 Marime text
  • Certificatul de Urbanism a fost eliberat pe 15 februarie 2023
 
Primăria Constanța a eliberat un certificat de urbanism pentru Lidl Romania SCS care dorește să obțină documentele necesare pentru magazinul deja construit în apropiere de zona Delfinariu, după ce a fost anulată în instanță autorizația de construire, pentru a se afla cu acesta în legalitate.
 
Astfel, la data de 15 februarie 2023, societatea a obținut CU 454 pentru „Lucrări de construcții executate fără autorizație de construire pentru obiectivul ”Construcție imobil cu regim de înălțime parter înalt cu funcțiunea de magazin retail, realizare de parcări supraterane, amenajarea incintei cu spații verzi plantate, alei carosabile și pietonale, amplasare semnale publicitare, împrejmuire teren, branșare utilități” în municipiul Constanța, str. Soveja nr.15C, numere cadastrale 247875, 246393, 245257, 253470, 241958 și 246392. Documentația este valabilă 12 luni.
 
De altfel, Curtea de Apel Constanţa s-a pronunţat pe data de 4 decembrie 2019 în dosarul nr. 360/36/2019, înregistrat pe data de 15.07.2019, Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, materia - contencios administrativ şi fiscal, obiectul - anulare act administrativ, suspendare executare act administrative.
 
Părţile dosarului au fost: Instituţia Prefectului - Judeţul Constanţa - recurent reclamant, Primarul Municipiului Constanţa - intimat pârât, Lidl România SCS - cu sediul procesual ales la SCA Raţiu & Raţiu - recurent intervenient, Ovanesian Felicia Nadina - recurent intervenient, Liga pentru drepturile constănţenilor - cu sediul ales la SCA Ovanesian şi Toxin - recurent intervenient, Primarul Municipiului Constanţa - cu sediul procesual ales la SPRL Mocanu şi Asociaţii - intimat pârât.
 
Iată soluția pe scurt: „ Curtea de Apel Constanta - Informații detaliate despre dosar Decizia civila nr.1413/CA/04.12.2019 Respinge ca nefondate exceptiile tardivitatii si inadmisibilitatii recursului incident precum si exceptia nulitatii recursului declarat de intervenientii accesorii împotriva încheierii din 16.03.2018. Respinge recursul declarat de intervenientii accesorii împotriva încheierii din 16.03.2018 ca neavenit. Respinge recursul incident declarat de intervenientul principal LIDL România SCS, ca nefondat. Admite recursul declarat de Institutia Prefectului Jud. Constanta si recursul declarat de intervenientii accesorii împotriva sentintei civile nr. 62/12.01.2019. Caseaza în parte sentinta recurata si, rejudecând, admite în parte actiunea si cererea de interventie accesorie. Dispune anularea autorizatiei de construire nr.1202/02.07.2016 emisa de Primarul Mun. Constanta. Respinge cererea de interventie principala formulata de LIDL România SCS. Mentine dispozitiile din sentinta recurata cu privire la respingerea celorlalte cereri si pretentii. Definitiva. Red.dec.recurs.jud.E.C.Gheorma Gref.C.Matara”.
 
Ce presupunea Autorizaţia nr. 1202
 
Reamintim că Autorizaţia nr. 1202 din 1/07/2016 a fost emisă de Primăria Municipiului Constanţa pentru SC Bogaris Residential Rom Cuatro SRL şi presupunea „Construire imobil cu regim de înălţime: parter înalt cu funcţiunea magazin retail, realizarea de parcări supraterane, amenajarea incintei cu spaţii verzi plantate, alei carosabile şi pietonale, amplasare semnale publicitare împrejmuire teren organizare de şantier“. Investiţia a fost realizată pe strada Soveja nr. 15B.
 

Bogaris Residential Rom Cuatro SRL a solicitat, în anul 2015, de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa, aviz de mediu pentru proiectul „Construire imobil cu regim de înălţime: parter, funcţiunea de magazin retail, realizarea de parcări supraterane, amenajarea incintei cu spaţii verzi plantate, alei carosabile şi pietonale, amplasare semnale publicitare, împrejmuirea terenului, organizare de şantier“, pe strada Soveja 15B.
 
Amplasamentul pe care s-a realizat proiectul este situat în intravilanul municipiului Constanţa, strada Soveja nr. 15B, într-o zonă din incinta fostei baze auto a Regiei de Transport Comunal Constanţa, care fusese desfiinţată. Terenul, în suprafaţă de 7.093 mp conform actelor şi măsurătorilor cadastrale, pe care s-a realizat magazinul este alcătuit din trei loturi (lotul 1, cu suprafaţa de 5.802 mp, lotul 2, cu suprafaţa de 731 mp, şi lotul 3, cu suprafaţa de 560 mp) şi se află în proprietatea beneficiarului, Bogaris Residential Rom Cuatro SRL, în baza actului de dezmembrare autentificat sub numărul nr. 2675/09.12.2014 de către notar public Cristina Mihalache.
 
Ce spunea Inspectoratul de Stat în Construcţii la momentul demarării procesului
 
În urma unei solicitări a cotidianului ZIUA de Constanţa, șa vremea respectivă, Inspectoratul de Stat în Construcţii a făcut următoarele precizări: „În luna septembrie 2017, IJC (n.r. Inspectoratul Judeţean în Construcţii) Constanţa a efectuat controlul pentru verificarea legalităţii emiterii de către Primăria Constanţa a Autorizaţiei de construire nr. 1202 din 1.07.2016 pentru «Construire imobil regim de înălţime: parter înalt cu funcţiunea magazin retail, realizarea de parcări supraterane, amenajarea incintei cu spaţii verzi plante, alei carosabile şi pietonale, amplasare semnale publicitare, împrejmuire teren, organizare de şantier», beneficiar - SC Bogaris Residential Rom Cuatro SRL, în urma căruia s-a întocmit un proces-verbal. Principalele neconformităţi constatate au fost următoarele:

- Emiterea autorizaţiei de construire în lipsa alipirii celor trei terenuri pe care urmează a se dezvolta investiţia, în lipsa extrasului de carte funciară actualizat la zi şi a extrasului de plan cadastral actualizat;


- Emiterea autorizaţiei de construire fără respectarea cerinţelor impuse prin certificatul de urbanism, precum şi prin avizele/acordurile exprimate, respectiv HCL Constanţa nr. 152/22.05.2015 privind stabilirea suprafeţelor minime de spaţii verzi şi a numărului minim de arbuşti, arbori, plante decorative şi flori aferente construcţiilor realizate pe teritoriul administrativ al judeţului Constanţa;

- Emiterea autorizaţiei de construire fără respectarea termenelor legale de eliberare şi solicitare completări“, au explicat reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii.
 
Mai mult, Inspectoratul de Stat în Construcţii mai precizează următoarele: „Prin Adresa IJC Constanţa nr. 49659/27.09.2017, în conformitate du prevederile articolului 12 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu prevederile procedurii de control al statului la autorităţile administraţiei publice locale şi cu prevederile legale la emiterea autorizaţiilor de construire, a fost sesizată Instituţia Prefectului - Judeţul Constanţa pentru a solicita instanţei de contencios administrativ anularea Autorizaţiei de construire nr. 1201 emisă de Primăria Municipiului Constanţa.
 
În conformitate cu prevederile art. 26, alin. 1, lit. i din Legea nr. 50/1919 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, emiterea de autorizaţii de construire în baza unor documentaţii incomplete sau elaborare în neconcordanţă cu prevederile certificatului de urbanism, ale Codului Civil, ale conţinutului-cadru al documentaţiei tehnice pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii care nu conţin avizele şi acordurile necesare sau care nu sunt verificate potrivit legii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 5.000 de lei şi 30.000 de lei. În urma controalelor, în faza de execuţie determinată pentru rezistenţă mecanică şi stabilitatea construcţiilor, în conformitate cu programul de control vizat de IJC Constanţa, nu au fost constatate neconformităţi şi nu au fost dispuse măsuri“.  
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Prefectura Constanța, recurs împotriva HCLM 116/2009 privind PUZ în baza căruia s-a construit spaţiul în care funcţionează LIDL de pe bulevardul Soveja

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii