Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:22 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Autorizație de construire Bustul lui Mustafa Kemal Atatürk va fi amplasat în Parcul Tăbăcărie din Constanța

ro

27 Oct, 2023 11:10 2500 Marime text
Sursa foto: Primăria ConstanțaPrimăria Constanța a eliberat o autorizație de construire pentru municipiul Constanța pentru amplasarea unei statui în incinta Parcului Tăbăcărie.
 
Mai exact, prin AC 878 din data de 26 octombrie 2023, este vorba de amplasarea socului cu bustul lui „Mustafa Kemal Ataturk”. Documentul are o valabilitate de 24 de luni.
 
Mustafa Kemal Atatürk (n. 1881, Salonic, Imperiul Otoman – d. 10 noiembrie 1938, Beşiktaş⁠(d), İstanbul, Turcia) a fost un militar și politician turc, născut în Macedonia, fondatorul și primul președinte al Republicii Turcia, fiul lui Ali Rıza (Efendi) și Zübeyde (Hanım).
 
Mustafa Kemal Atatürk s-a născut în anul 1881, la Thessaloniki (Salonic), nordul Greciei de astăzi. În ceea ce privește studiile, părinții săi și-au manifestat păreri contrare: dacă mama sa dorea ca fiul ei să urmeze o școală tradițională, islamică, tatăl Ali Riza a dorit o altfel de educație pentru Mustafa, optând pentru o școală laică. Drept compromis, Mustafa a început școala islamică, dar a fost înscris la vârsta de șapte ani la o școală pregătitoare civilă de stat. La 09:05 dimineața, pe 10 noiembrie 1938, Mustafa Kemal Atatürk a murit în Palatul Dolmabahçe din Istanbul de ciroză a ficatului.
 
Republica Turcia a fost fondată pe 29 octombrie 1923 iar Kemal a fost ales primul președinte al țării. În practică a fost un dictator moderat, deși a impus multe reforme cu caracter democratic. În 1932, în cadrul unei recepții, un tânăr jurist l-a abordat pe Mustafa dorind să-i citeze opinia unui anumit autor italian care îl descria pe liderul turc ca fiind un dictator. Ca replică, Kemal i-a răspuns, zâmbind, următoarele: „Greșește, dacă aș fi ceea ce susține el, tu n-ai îndrăzni să mi-o spui.” Prestigiul lui a fost mare în anii 1920, astfel încât în vremea sa a existat foarte puțină opoziție față de guvern. Deși a admirat unele aspecte ale politicii Uniunii Sovietice și Italiei Fasciste, el nu era nici comunist, nici fascist: proprietatea privată a fost protejată și încurajată iar inamicii politici nu au suferit de obicei de pedepse mai grele decât exilul în provincie.

Citește și
Câte proiecte a avut Primăria Constanţa în anul Centenarului. Povestea busturilor care nu au mai fost realizate într-un parc
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii