Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:23 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Avere de primar - Istoria casei lui Ioan N. Roman

ro

02 Jul, 2012 01:00 3042 Marime text
cap_6.jpgNăscut pe 20 iulie 1866 în comuna Tropoclo, judeţul Ismail, Ioan N. Roman a fost publicist, poet şi scriitor, mare iubitor al plaiurilor dobrogene. A fost judecător la Medgidia, apoi avocat, pentru ca în 1910 să devină primar al Constanţei.

După moartea sa, în 1931, în casa lui Ioan N. Roman a funcţionat o bibliotecă publică, până în vara lui 1941, când a fost bombardată de aviaţia sovietică. Imobilul, aflat pe strada Carol nr. 127 (actualul bulevard Tomis), a fost imortalizată înainte şi după bombardamente în fotografii care fac parte din fondul familial Ioan N. Roman. Volumele salvate din casa distrusă au fost luate de col. Mircea Prisiceanu, ginerele lui Ioan N. Roman, care le-a oferit Bibliotecii municipale Constanţa, actuala Bibliotecă Judeţeană, care, de altfel, poartă numele fostului edil.

casa.jpg

Fotografiile fac parte din fondul familial Ioan N. Roman, care a fost preluat de Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale în 2007 prin donaţie de la prof. univ. dr. Radu Ştefan Vergatti, nepotul lui Mircea Prisiceanu, ginerele lui Ioan N. Roman, fostul primar al Constanţei (1910).

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii