Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:04 16 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Avertismentul InfoCons despre pizza din restaurantele din România! Detaliile care te vor uimi

ro

16 Dec, 2024 10:38 249 Marime text
foto: Unsplash  
  • InfoCons a realizat un studiu despre ingredientele care se folosesc în pizza, în restaurantele din România.
  • Pizza analizată a fost Pizza Capriciosa; Pizza Quattro Stagioni; Pizza Quattro Formaggi. 
  • Gramajul pe porție variază între 100 și 1370 de grame

InfoCons a realizat un studiu despre ingredientele care se folosesc în pizza, în restaurantele din România.

În restaurante sau online, ajungem să consumăm pizza cu până la 25 de aditivi și 65.49 grame de zahăr pe porție.

Fie că le consumăm în restaurant sau le comandăm on line operatorul economic trebuie să respecte prevederile ORDINULUI ANPC nr. 201 din 19 aprilie 2022 referitor la furnizarea de informații la comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate de unitățile de restaurație colective.- anunță sursa citată.

Pizza analizată a fost Pizza Capriciosa; Pizza Quattro Stagioni; Pizza Quattro Formaggi. Gramajul pe porție variază între 100 și 1370 de grame .


Datele InfoCons 

InfoCons a realizat un studiu cu privire la ingredientele și valorile nutriționale a preparatelor din categoria Pizza ce se comercializează în restaurante .

Fie că le consumăm în restaurant sau le comandăm on line operatorul economic trebuie să respecte prevederile ORDINULUI ANPC nr. 201 din 19 aprilie 2022 referitor la furnizarea de informații la comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate de unitățile de restaurație colective.

Conform datelor existente în meniurile fizice din restaurantele ce au făcut obiectul studiului sau pe site-urile acestora de unde consumatorii pot comanda online produsele situația este următoarea:
 
Pizza analizată:
  • Pizza Capriciosa
  • Pizza Quattro Stagioni
  • Pizza Quattro Formaggi
Gramajul pe porție variază între 100 și 1370 de grame .

 
Studiul a fost realizat pe 100 de preparate dupa cum urmeză : Pizza Capriciosa – 40 de preparate, Pizza Quattro Stagioni – 28 de preparate, Pizza Quattro Formaggi – 32 de preparate. 

Din punctul de vedere al aditivilor alimentari situația se prezintă astfel:

Numericul de aditivi alimentari regăsiti în pizza ce au facut obiectul studiului variază între 0 – 25 :




Din punctul de vedere al aditivilor alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel: cei mai întâlniți aditivii alimentari sunt: E330 acid citric, E331 citrati de sodiu, E385 calciu disodic edta, E407 caragenan, E452 polifosfati, E491 monostearat de sorbitan, E1422 amidon modificat.

Pe locul 2 se regăsesc: E120 carmine , E202 sorbat de potasiu , E250 nitrit de sodiu, E252 nitrat de potasiu, E262 acetati de sodiu, E270  acid lactic , E300 acid ascorbic, E301 ascorbat de sodiu, E316 eritrobat de sodiu, E325 lactat de potasiu, E410 guma carruba, E412 guma de  guar, E415 guma xantan, E450 difosfati, E451 trifosfati, E471 digliceride, E509 clorura de calciu , E535 ferocianid de potasiu, E536 ferocianura de potasiu, E575 glucono-delta-lactona, E579 gluconat feros, E621 monoglutamat de sodiu, E626 extract de drojdie, E627 guanilat disodic, E631 inozinat disodic , E635 ribonucleotide disodice, E640 glicina si sarea sa de sodiu.

Pe ultimul loc se regăsesc : E172 oxizi si hidroxizi de fier, E235 natamicina, E243 lauroil arginat de etil, E306 extract bogat în tocoferol, E322 lecitine, E420 sorbitoli, E585 lactat feros. 
 
Toate produsele studiate au avut următoarele informații : Valoarea energetică este cuprinsa între 171.88 kcal și 423.71 kcal și cantitatea de sare variază între 0.63g și 4.07g raportată la 100 g de produs. 

Atenție! În cazul în care se consumă o porție de pizza având un gramaj de 1370 grame atunci cantitate de sare v-a ajunge la 55.76 grame de sare , iar  Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.

Cantitatea de zahăr variază între 0.48g și 4.78g raportată la 100 g de produs.

Atenție! În cazul în care se consumă o porție de pizza având un gramaj de 1370 grame atunci cantitate de zahăr v-a ajunge la 65.49 grame de zahăr , iar  Organizația Mondială a Sănătății recomandată 25 grame/zi.
 
Studiul a fost efectuat în Parteneriat cu Declaratie-Nutritionala.ro.



Citește și:

Constanța, în topul orașelor cu cei mai mulți iubitori de pizza din România. Cea mai scumpă comandă a fost plasată anul trecut de un constănțean!
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii