Avertizări de vreme rea în România! Autoritățile, în alertă! Mai multe persoane din zone vulnerabile, evacuate
Avertizări de vreme rea în România! Autoritățile, în alertă! Mai multe persoane din zone vulnerabile, evacuateDe menționat, este faptul că pe marea parte a afluenților pe care sunt emise coduri galbene și portocalii există acumulări importante ale ANAR și Hidroelectrica care au rezerve importante în care se pot prelua volumele de viitură. Personalul de exploatare al acestor acumulări este mobilizat pentru a asigura funcționarea optimă a lucrarilor (Gura Râului, Paltinu, Măneciu, Râușor, Brădișor, Tarnița etc).”Fenomenele meteorologice care se manifestă cu precădere astăzi și mâine în țara noastră trebuie monitorizate în permanență, mai ales că ploile deja au început să se intensifice și vor exista depășiri de cote de inundație. Trebuie să ne asigurăm că există rezerve de atenuare a debitelor și viiturilor în acumulări, iar în zonele care sunt sub incidența avertizării de Cod Roșu toate echipele trebuie să fie mobilizate și să intervună cu saci pentru protecție. Cu toate acestea, din nefericire, este posibil ca în zona Galați, afectată de ultimele inundații, casele să fie afectate din nou. Pe râurile mari nu așteptăm probleme însă, râurile mici pot pune probleme și de aceea trebuie să fim pregătiți de intervenție. În timpul pe care îl mai avem până la instituirea Codului Roșu trebuie intervenit cu tot ce putem, cu o mobilizare rapidă a forțelor, chiar și a celor de la Sistemele de Gospodărire a Apelor din zonele învecinate, pentru a putea proteja populația și gospodăriile afectate deja de inundațiile recente”, a precizat Mircea Fechet.
Dr. Raed Arafat, şeful Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a informat că pentru zona Galați s-a dispus evacuarea persoanelor din arealele vulnerabile la inundații. De asemenea, schimbul de informații dintre echipele ANAR aflate pe teren trebuie să fie menținut în permanență, colaborarea fiind foarte importantă, astfel încât să se poată interveni imediat în zonele în care sunt aspecte deosebite.
De asemenea, Apele Române Prut-Bârlad și Sistemul de Gospodărire a Apelor Galați vor trimite pe zonele afectate, în fiecare localitate, circa 2000 de saci și autobasculante cu nisip. Cu sprijinul IJSU și a fortelor suport se vor realiza protecții locale, punctuale, pentru casele afectate de ultima inundație din zona Galați.
Citește și:„În ceea ce privește evoluția fenomenelor hidrometeorologice în Capitală, ANM a informat că vremea se va răci semnificativ și va deveni instabilă. Cerul va fi mai mult noros, iar în a doua parte a zilei și noaptea vor fi averse torențiale și descărcări electrice. În intervale scurte de timp și prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 40 - 70 l/mp și posibil de peste 80 l/mp. Vântul va sufla în general moderat cu viteze la rafală de 50 - 55 km/h. Temperatura maximă va fi de 24 - 25 de grade, iar cea minimă de 10 - 11 grade. În intervalul 30.09.2024, ora 10:00 - 01.10.2024, ora 10:00, vremea va fi închisă, rece, iar ziua, temporar, va ploua (10 - 15 l/mp). Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 16 grade, iar cea minimă va fi de 9 - 11 grade. Vântul va sufla slab și moderat“ - mai precizează Ministerul Mediului.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, în contextul inundațiilor anunțate - „Duminică va fi cea mai grea zi”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp