Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:19 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Avioanele NATO de la Kogălniceanu au zburat de patru ori în ultimele 20 de zile. „Reacționăm când orice avion rusesc zboară în Marea Neagră”

ro

09 Apr, 2022 17:57 6499 Marime text
Avioane, imagine cu rol ilustrativ, Sursa: pexels
 
  • Avioanele NATO de la baza aeriană Mihai Kogălniceanu au efectuat patru zboruri în ultimele 20 de zile pentru a intercepta aeronavele rusești care au decolat din Crimeea.

Avioanele de luptă rusești au zburat spre teritoriul NATO de-a lungul coastei Mării Negre. De fiecare dată, s-au întors fără incidente, dar zborurile reprezintă o amenințare tot mai mare pentru alianță, spun oficiali ai Alianței.

Deși nu au fost raportate incidente, NATO a observat o intensificare a provocărilor aeriene rusești, potrivit Air Force Magazine.

”Sunt mai multe avioane rusești care zboară în jurul Mării Negre”, a declarat generalul spaniol Fernando De La Cruz Caravaca, comandantul Centrului de Operații Aeriene Combinate NATO (CAOC), pentru Air Force Magazine.

”Reacționăm când orice avion rusesc zboară în Marea Neagră”, a adăugat el. ”Trebuie să fim siguri că suntem acolo, pregătiți, în fața lor, pentru orice eventualitate.”

Comandantul CAOC a fost prezent alături de oficiali români, americani și alți oficiali ai NATO la o ceremonie organizată la baza Mihail Kogălniceanu, în cadrul căreia au fost predate atribuțiile de poliție aeriană consolidată NATO din România din Italia către Regatul Unit.

Marea Britanie a adăugat șase aeronave Eurofighter Typhoon celor opt italiene care exercită misiunea împreună cu MiG-21 Lancers și F-16 românești și șase F-16 americane din Escadrila 480 de Luptă de la Baza Aeriană Spangdahlem, Germania.

La eveniment, patru avioane de luptă au zburat în formație aeropurtată în decurs de 15 minute, cu aeronava britanică în frunte, un Eurofighter italian în spate și un F-16 românesc alături de un F-16 american de la baza aeriană Fetești din apropiere.

”Când decolează din Crimeea protejându-și navele pe Marea Neagră, avioanele rusești ar putea să zboare deasupra noastră. S-ar putea să zboare lângă granițe și apoi să se întoarcă când ne vor vedea în aer. Este un bun semnal că nu se mai pot deplasa oriunde doresc”, a explicat Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene Italiene, locotenentul general Luca Goretti.

Locotenent-colonelul William Parks, comandantul detașamentului Escadrilului 480 de Luptă, a declarat că exercițiul este, de asemenea, un simbol al pregătirii NATO de a apăra cerul.

”Executăm CAP 24/7 cu toți partenerii NATO pe întreg frontul de est. Ne oferă o șansă să arătăm că suntem complet integrați cu partenerii noștri NATO”, a declarat el pentru Air Force Magazine.

Ofițerii forțelor aeriene italiene și britanice au transmis că Moscova urmărește ce face Alianța în spațiul aerian NATO de pe coasta Mării Negre.

”Forțele noastre aeriene se află în prima linie a NATO. Suntem prima linie de apărare. Și nu mă îndoiesc că Rusia urmărește cu mare atenție tot drumul din Norvegia până în Mediterana”, a declarat mareșalul-șef al aerului britanic Sir Michael Wigston.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii