Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:46 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Drepturile tale Aviz epidemiologic – ce înseamnă și cine îl eliberează

ro

23 Oct, 2024 09:20 493 Marime text

 

Ce este un aviz epidemiologic și în ce situații poate fi solicitat?


Avizul epidemiologic este un document avizat, emis de către unitățile sanitare, care demonstrează că starea de sănătate a unei persoane este bună, în raport cu diverse criterii epidemiologice. Avizul este emis doar în urma unor verificări medicale, a unor analize de laborator sau a unor investigații medicale.


Astfel, rolul de bază al unui aviz este de a demonstra că, la momentul emiterii, persoana în cauză nu suferă de nicio boală infecțioasă transmisibilă celor din jur, scrie Legal Badger
 
Avizul epidemiologic este solicitat în diferite situații, pentru:
  • un individ dorește să obțină un permis de ședere într-o țară;
  • un loc de muncă nou, înscrierea la o școală sau o călătorie;
  • accesul într-o instituție medicală (spital).

Totuși, de cele mai multe ori, avizul epidemiologic este solicitat de către instituțiile de învățământ, fără acesta neavând loc înscrierea elevilor la grădiniță, școală sau liceu, sau când se dorește un transfer la o altă unitate de învățământ.  Școlile solicită acest document pentru confirma că niciun elev nu va pune în pericol sănătatea celor din jur.


Un alt context în care este necesar avizul epidemiologic este reprezentat de călătoriile în străinătate. Multe țări, în perioada Pandemiei de Covid-19, au solicitat aviz epidemiologic la intrarea în țara respectivă, pentru a nu răspândi virusul, protejând astfel cetățenii.
 

Cine eliberează aviz epidemiologic?

 

În România, eliberarea avizelor epidemiologice este făcută de către instituțiile sanitare subordonate Ministerului Sănătății sau autorităților locale. Eliberarea avizelor depinde de scopul pentru care este solicitat documentul, astfel că, timpul și instituția care eliberează avizul, pot să difere. 
 

De exemplu, la începutul anului școlar, părinții trebuie să știe că, avizul epidemiologic este eliberat de către medicul de familie. Acesta are obligația de a elibera documentele medicale necesare pentru intrarea în colectivitate a elevului. 
 

De reținut, un aviz epidemiologic trebuie solicitat doar la înscrierea într-un ciclu nou de învățământ, cum ar fi: la creșă, grădiniță, clasa pregătitoare și în clasa a IX-a, potrivit Ordinului comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației nr. 2508/4493 din 2023.
 

Valabilitate aviz epidemiologic

 

Avizul epidemiologic este valabil la momentul emiterii, deoarece starea de sănătate a persoanei în cauză se poate schimba, datorită factorilor externi.
 

Astfel, termenul de valabilitate al avizului epidemiologic diferă în funcție de scopul pe care acesta îl are, dar și de țara care îl eliberează. De cele mai multe ori, avizul are un termen de valabilitate determinat, astfel că, perioada de timp în care este valabil poate fi de câteva luni sau de un an, în funcție de caz. În plus, valabilitatea este dată și de riscul epidemiologic din țara respectivă.


 

Așadar, indiferent de scopul pentru care un aviz epidemiologic este solicitat de la Instituțiile Medicale sau locale, este necesară o bună informare cu privire la legislația din țara emitentă, pentru a obține informațiile necesare legat de procedura prin care se eliberează acest document.


Citește și:  Iată ce pericole ascund picăturile de nas. Avertismentul unui medic ORL!


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii