Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:04 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Azi prăznuim pe Sfânta Paraschiva

ro

14 Oct, 2011 02:03 2450 Marime text
Parascheva1.jpgVasile Lupu, moaştele Sfintei Paraschiva, biserica Trei Ierarhi

În fiecare an, la 14 octombrie, creştinii ortodocşi sărbătoresc ziua Sfintei Paraschiva sau Sfânta Vineri, cum este numită în popor, patroana oraşului Iaşi şi a Moldovei şi ocrotitoarea celor aflaţi în suferinţă.

În această zi, mii de credincioşi vin să se roage Sfintei Paraschiva pentru alinarea bolilor, îndepărtarea necazurilor şi pentru a atinge racla cu sfintele moaşte. Fiecare îşi doreşte ca o minune, oricât de neînsemnată, să se înfăptuiască şi în viaţa lor. Protectoarea Moldovei şi a tuturor credincioşilor români, Sfânta Paraschiva este unul din cei mai veneraţi sfinţi ortodocşi.

Cine a fost Sfânta Paraschiva?

Oraşul în care Sfânta s-a născut, Epivata, există şi astăzi în Bulgaria. În secolul XI, însă, acesta se afla în Tracia, nu departe de Constantinopol. Sfânta Paraschiva s-a născut într-o familie de vlahi, înstărită şi evlavioasă. La vârsta de 10 ani, mergând cu mama ei la biserică, a auzit predicându-se fraza următoare: „Oricine voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-mi urmeze Mie". După un timp, simţind chemarea către o viaţă închinată lui Dumnezeu, a fugit la Constantinopol. De acolo, a ajuns la Calcedon şi mai departe, în Iraclia din Pont, unde a petrecut cinci ani la o mănăstire. La 25 de ani Sfânta Paraschiva a ajuns din nou la Constantinopol, unde a şi murit curând. După multa vreme, în locul în care era ea îngropată, a fost înmormântat şi un marinar. Sfânta s-a arătat în vis unui călugăr, rugându-l să o dezgroape de lângă trupul aceluia. Călugărul a îndeplinit cele cerute, şi cu mirare a văzut că trupul ei era neatins. În vremea domnitorului Vasile Lupu, după căderea Constantinopolului în puterea otomană, acesta a plătit sume mari pentru a aduce moaştele Sfintei Paraschiva la Iaşi, în Moldova. De atunci racla cu sfintele moaşte stau în biserica Trei Ierarhi, unde în fiecare an se adună credincioşii ortodocşi şi sărbătoresc ziua Sfintei Paraschiva.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii