Badea Cârţan, călătorul-cărturar care a vrut să cunoască în profunzime istoria României
Badea Cârţan, călătorul-cărturar care a vrut să cunoască în profunzime istoria României
24 Jan, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
2341
Marime text
Astăzi se împlinesc 170 de ani de la naşterea lui Gheorghe Cârţan, cunoscut şi ca Badea Cârţan. Acesta s-a născut la data de 24 ianuarie 1849, la Cârţişoara, Sibiu, şi a murit pe 7 august 1911. A fost un ţăran român care a luptat pentru independenţa românilor din Transilvania. În anul 1877 s-a înrolat voluntar în Războiul de Independenţă al României.
Badea Cârţan s-a mai făcut remarcat şi prin faptul că distribuia cărţi româneşti, pe care le aducea „pe sub mână” în România şi le împărţea la sate în scopul culturalizării celor care nu aveau acces la acest lucru. „Acest cioban simplu a rămas în istoria românilor ca un luptător pentru unirea românilor din Transilvania cu cei din Vechiul Regat, toată viaţa sa dedicând-o acestui scop”, potrivit Wikipedia.
Într-o perioadă în care românii din Transilvania aparţineau Imperiului Austro-Ungar şi nu puteau beneficia de drepturile pe care trebuia să le aibă, Badea Cârţan s-a folosit de ceea ce a considerat el că poate deveni arma sa: cartea.
Gheorghe Cârţan a iubit întotdeauna cartea şi tainele acesteia, având chiar o patima a ei, „a cărţii româneşti şi a cărţii de istorie”. Timp de 30 de ani a adus, de pe unde a cutreierat, în traista sa, sute de cărţi româneşti. A călătorit pe jos din ţară şi până la Roma deoarece a vrut să vadă cu ochii lui „Columna lui Traian”, dar şi pentru a consemna şi alte mărturii despre originea latină a poporului român.
Badea Cârţan a făcut senzaţie la Roma, acolo unde, de multe ori, umbla cu orele, dormea pe stradă doar ca să poată prinde cât mai multe momente care pentru el aveau să aibă o mare însemnătate. Cei din Italia spuneau despre el că este „un ţăran din Corjaţi, un dac la picioarele Columnei lui Traian”. Tot presa din Roma mai spunea despre „românaşul nostru”: „Un dac a coborât de pe Columnă cu plete, cu cămaşă şi cuşmă, cu iţari şi cu opinci”.
În perioada petrecută la Roma i s-a publicat fotografia în ziarele locale, i s-au luat interviuri, a fost invitat si în mediile politice, culturale şi jurnalistice, fiind văzut cu multă simpatie şi prietenie. De-a lungul vieţii, a călătorit în multe ţări precum Ungaria, Austria, Italia, Elveţia, Germania şi Ierusalim, dar şi în numeroase zone din ţara noastră.
În comparaţie cu alţi călători celebri care şi-au dedicat viaţa expediţiilor din dorinţa de a descoperi noi teritorii, Badea Cârţan a călătorit pentru a vedea cu ochii lui pământul străbătut de strămoşii poporului român, dar şi din dragoste pentru istoria ţării.
Un lucru inedit despre Badea Cârţan este faptul că nu ştia să citească, dar, din dorinţa de a cunoaşte cât mai multe lucruri, a învăţat să citească singur, în ciobănie.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii