Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:34 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Balize de colectare date pe coridorul viitoarei conducte de transport al gazelor. ExxonMobil şi OMV Petrom aşteaptă răspuns de la APM Constanţa (document)

ro

31 Mar, 2017 00:00 3007 Marime text
ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited Nassau (Bahamas), Sucursala Bucureşti, şi OMV Petrom, titularii proiectului „Studiu privind amplasarea unor balize de colectare date meteorologice şi oceanografice pe coridorul viitoarei conducte de transport al gazelor“, situată pe Platforma Continentală a Mării Negre, au solicitat acord de mediu de la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Constanţa.
 
Compania ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited Nassau (Bahamas), Sucursala Bucureşti, şi OMV Petrom intenţionează să desfăşoare o campanie de achiziţie date meteorologice şi oceanografice pe Platforma Continentală a Mării Negre, pe coridorul unde ar putea fi amplasată potenţiala conductă de transport al gazelor, prin instalarea unor balize dotate cu echipamentele necesare. Campania de măsurători va fi executată de un contractor ce va fi desemnat în urma unei licitaţii publice, respectând întocmai cerinţele impuse de beneficiar.
 
Obiectivul acestei campanii este evaluarea şi caracterizarea vitezei şi direcţiei curenţilor în apropierea fundului mării. Se vor colecta date reprezentative privind curenţii din coloana de apă prin utilizarea unor echipamente de tip ADCP (Acoustic Doppler Current Profilers) şi curent-metre SPM (Single Point Current Meters), instalate pe balize poziţionate în puncte stabilite. Echipamentele vor rămâne mobilizate timp de 12 luni, cu opţiunea de a realiza măsurători suplimentare pentru încă 12/24 luni, la solicitarea beneficiarului.
 
Balizele vor fi proiectate în aşa fel încât să fie flexibile şi să se asigure stabilitate în condiţii de adâncime mai mică decât cea planificată iniţial, fără a pierde din integritatea datelor. Ancorarea se va realiza prin plasarea unei greutăţi metalice sau de ciment pe fundul mării, de care se ataşează prin cablu baliza cu senzorii respectivi.

Datele achiziţionate vor fi stocate online şi vor fi disponibile pentru descărcare la cerere. Toate balizele vor avea capacitatea de transmisie a datelor procesate în timp cvasi-real (la fiecare 20 minute) şi vor fi dotate cu echipamente de detectare a poziţiei balizei şi a echipamentelor instalate (emiţătoare ARGOS).
 
Pe lângă instalarea propriu-zisă a balizelor pe locaţii, sunt preconizate vizite de serviciu la suprafaţă/subacvatice pentru mentenanţă şi recuperarea datelor la intervale maxime de 180 de zile. Aceste verificări sunt programate pentru gestionarea oricăror probleme potenţiale cauzate de traficul naval/pescuit (activităţile de pescuit sunt estimate în apele cu adâncimi până la 100 m), asigurarea că senzorii şi cardurile de memorie funcţionează corect, precum şi pentru mentenanţă şi curăţire a echipamentelor sau în urma unor cazuri de vandalism.
 
„Având în vedere, pe de-o parte, stoparea declinului producţiei interne de hidrocarburi şi, pe de altă parte, accesul la noile tehnologii pentru descoperirea de noi resurse, Guvernul României a decis să organizeze o licitaţie internaţională pentru încheierea unei serii de contracte privind explorarea şi participarea la cote din producţie a unor companii specializate care au la dispoziţie fondurile financiare şi tehnologiile necesare pentru desfăşurarea activităţilor de prospectare a hidrocarburilor în ape de mare adâncime“, se precizează în memoriul depus la APM Constanţa.
 
Obiectivul propus „Studiu privind amplasarea unor balize de colectare date meteorologice şi oceanografice pe coridorul viitoarei conducte de transport al gazelor“ face parte din programul de operaţiuni al blocului XIX Neptun, după cum s-a convenit între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited Nassau (Bahamas), Sucursala Bucureşti, şi OMV Petrom SA.

Descrierea echipamentelor utilizate 

Pentru instalarea balizelor, se va utiliza o navă dotată cu echipamentele specifice pentru efectuarea programului de lucru stabilit. Având în vedere că licitaţia pentru desemnarea contractorului este în desfăşurare, nu putem preciza numele navei pe care acesta o va utiliza, motiv pentru care prezentăm mai jos specificaţiile generale ale navelor specializate care execută astfel de operaţiuni. Solicitarea beneficiarului este ca nava să nu fie mai veche de 20 de ani şi să poată opera pe mare la grad de agitaţie de cel puţin 2,0 m înălţime semnificativă val.

 
Caracteristici tehnice generale ale navei folosite pentru instalarea balizelor: lungime -     50 m, catarg -11 m, înălţime - 4 m, pescaj - 2 m, pescaj (cu încărcătură) - 3 m, marcă de bord liber - 1 mm, viteză maximă - 12 noduri, viteză croazieră - 10 noduri. Instrumentele vor fi ancorate în aşa fel încât să colecteze datele reprezentative privind viteza curenţilor din coloana de apă, din apropierea fundului mării până spre suprafaţă. Se va lua în considerare şi o baliză montată în masa apei - Baliza B1, care este opţională, pentru măsurarea curenţilor sub-suprafaţă din locaţia B, datele fiind transmise printr-un modem acustic către o geamandură de suprafaţă. Toţi parametrii oceanografici vor fi monitorizaţi la intervalele agreate între beneficiar şi contractor, şi orice modificare în acest sens trebuie aprobată de beneficiar şi toate echipamentele vor fi calibrate în conformitate cu standardele Organizaţiei Mondiale de Meteorologie / World Meteorological Organization (WMO). Valurile şi curenţii vor fi măsuraţi în direcţia „către“, iar vântul, din direcţia „dinspre“.

Despre Exxonmobil Exploration and Production Romania Limited Nassau

Înmatriculată în anul 2008, firma are sediul în Bucureşti. Administratorul societăţii, care se ocupă de extracţia petrolului brut, este Richard Henry Tasker, născut pe 16.05.1961, în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord. 

Despre OMV Petrom SA 

Cu sediul social în Bucureşti, compania a fost înfiinţată în anul 1997. Capitalul social subscris, de 5.664.410.833,5 lei, integral vărsat, este compus din 56.644.108.335 de acţiuni nominative.

Acţionari Persoane Juridice sunt: Ministerul Economiei, în numele Statului Român, cu 20,639% din capitalul social, Fondul Proprietatea SA, cu 20,11% din capitalul social, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (sediul social în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord), cu 2,026% din capitalul social, OMV Aktiengesellshaft (sediul social în Austria, Viena,) cu 51,011% din capitalul social, şi Acţionari Listă, cu 6,214% din capitalul social.
 
Persoane împuternicite sunt: Daniel Turnheim - membru în consiliul de supraveghere, George Băeşu - membru în consiliul de supraveghere, Lăcrămioara Diaconu Pintea - membru în directorat, Florey Reinhard - membru în consiliul de supraveghere, Rainer Seele - preşedinte consiliu de supraveghere, Leitner Manfred - membru în consiliul de supraveghere, Joseph Bernhard Mark Mobius - membru în consiliul de supraveghere, Mariana Gheorghe - preşedinte al directoratului, director general executiv, Neil Anthony Morgan - membru în directorat, Andreas Matje - membru în directorat, Dan Manolescu - membru în consiliul de supraveghere, Peter Rudolf Zeilinger - membru în directorat, Jochen Weise - membru în consiliul de supraveghere, Johann Pleininger - membru în consiliul de supraveghere. OMV Petrom SA se ocupă de extracţia petrolului brut.
 
În secţiunea „Documente“ puteţi consulta memoriul depus la APM Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii