Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:31 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Barter Trading România SRL, acuzată de înşelăciune şi abuz de încredere Zamfira Cristina Suliman - „Suntem în reorganizare. Avem un plan de rezolvat şi ne vom reveni“

ro

18 Nov, 2014 00:00 10234 Marime text


Potrivit unui raport prezentat de http://www.antitepari.ro/, la masa credală a Barter Trading România SRL au fost admise cereri de creanţă de peste 43 de milioane de lei. Mai mult, împotriva societăţii şi a persoanelor implicate în tranzacţiile derulate de aceasta a fost depusă o plângere penală pentru infracţiunile de înşelăciune, abuz de încredere şi fraudarea creditorilor şi uz de fals şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

 
Conform Tabelului preliminar al creanţelor, publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă nr. 19371/03.11.2014, societatea Barter Trading România SRL are obligaţii de plată către 148 de creditori, valoarea totală admisă a cererilor de înscriere la masa credală fiind de 43.425.739,91 de lei. Din această sumă, 38.672 de lei reprezintă valoarea creanţelor salariale, creanţele garantate totalizează 25.015.044,32 de lei, cele bugetare se ridică la 7.988 de lei, iar creanţele chirografare însumează 18.364.035,59 de lei. Cel mai important creditor garantat este OTP Bank România SA, cu 17.361.441,58 de lei, având o pondere de 39,98% în total creanţe, urmat de Volksbank România SA, cu 4.301.815,74 de lei, având o pondere de 9,91% în total creanţe. Garanti Bank SA Bucureşti se înscrie cu o creanţă de 3.000.000 de lei (pondere de 6,91%), iar ANAF are de încasat de la debitoare suma de 351.787 de lei (pondere de 0,81%). Creanţele chirografare admise au o pondere de 42,2884% în Tabelul preliminar al creanţelor, suma de 18.364.035,59 de lei fiind împărţită, în diverse cote, între 103 creditori, furnizori de servicii sau de mărfuri. Pe rolul Tribunalului Constanţa se află, în acest moment, mai multe contestaţii faţă de sumele înscrise în tabelul preliminar al creanţelor, astfel încât cifrele din acest document ar putea suferi modificări.

 A cerut insolvenţa în iunie 2014

Forma definitivă a Tabelului creanţelor mai are de aşteptat
 
Societatea Barter Trading România SRL şi-a cerut insolvenţa la data de 27 iunie a acestui an, cereri asemănătoare fiind formulate ulterior şi de o parte dintre creditori, se precizează pe http://www.antitepari.ro/. Tribunalul Constanţa a admis cererea debitoarei la data de 28 august 2014, numind în calitate de administrator judiciar, la solicitarea unuia dintre creditori, Cabinetul Individual Vizitiu Cătălina. Administratorul judiciar a fost confirmat în funcţie cu ocazia Adunării Creditorilor din data de 4 noiembrie 2014. Iniţial, administratorul judiciar a identificat aproximativ 200 de creditori, dar în tabelul preliminar al creanţelor mai figurează doar 148, în acest număr fiind incluşi şi cei 39 de creditori salariali. Tabelul definitiv al creanţelor trebuia afişat la 12 noiembrie 2014, conform deciziei instanţei, dar, până în acest moment, nu există informaţii privind depunerea documentului, după cum nu există informaţii certe despre data la care urmează a fi publicat raportul privind cauzele şi împrejurările care au condus la apariţia stării de insolvenţă a firmei, deşi termenul stabilit de instanţă în acest sens a fost deja depăşit.


 
O societate din Republica Moldova a depus plângere penală
 
V.A.L. Company SRL, cu sediul în Chişinău, Republica Moldova, a încheiat cu Barter Trading România SRL, în mai 2014, un contract pentru furnizarea de porumb boabe, origine Republica Moldova, cantitatea livrată conform acestui contract fiind de 551,87 de tone metrice în valoare de 103.751,56 de dolari SUA. Detaliile contractuale au fost negociate cu firma de peste Prut de către Dogan Aydin. Plata mărfurilor urma să fie făcută în termen de 30 de zile de la finalizarea livrării, numai că acest lucru nu s-a întâmplat. Ulterior, furnizorii din Republica Moldova au aflat că Barter Trading România SRL introdusese, între timp, cerere de deschidere a procedurii insolvenţei, se mai arată pe http://www.antitepari.ro/. „După înşelăciune, am descoperit că această societate, încă din luna mai 2014, avea ştiinţă de propria situaţie financiară ce nu-i mai permitea să achite furnizorii (inclusiv societăţii noastre) contravaloarea mărfurilor achiziţionate. Efectiv, la momentul încheierii contractului comercial, SC Barter Trading România SRL ştia că nu va putea achita preţul mărfurilor livrate. Am fost, practic, de la bun început induşi în eroare de către SC Barter Trading România SRL, prin faptul că această societate a comis în mod intenţionat înşelăciunea, fără a aduce la cunoştinţa societăţii noastre hotărârea deja luată la momentul lunii mai 2014, aceea de a solicita intrarea în procedură de insolvenţă, dat fiind faptul că astfel de decizie nu se ia instantaneu, ci doar după o analiză financiară minuţioasă ce se face asupra unei perioade de timp mult mai mari decât intervalul de timp ce a trecut de la semnarea contractului până la momentul introducerii cererii de insolvenţă“, se arată în plângerea penală depusă împotriva Cristinei Suliman, a Oanei Rotaru (aceasta din urmă director comercial al SC Barter Trading România SRL), a lui Petr Kalashnikov - administrator şi a lui Florin Bratucu - director comercial la SC Glencore Protein România SRL, precum şi împotriva lui Dogan Aydin, în calitate de reprezentat şi asociat al Barter Port Operator SRL, pentru infracţiunile de înşelăciune, abuz de încredere şi fraudarea creditorilor şi uz de fals şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Plângerea penală a fost depusă la Parchetul Constanţa şi urmează a-şi urma cursul legal, potrivit http://www.antitepari.ro/. Între timp, firma din Moldova a fost admisă în tabelul creditorilor Barter Trading Romania SRL, dar i s-a refuzat recuperarea mărfurilor furnizate, deşi acestea încă mai există în fizic.

 Despre Barter Trading România SRL

Conform Registrului Comerţului, pachetul majoritar de părţi sociale al firmei este deţinut de cetăţeanul turc Arslan Gonul (născut pe 1.07.1970), diferenţa fiind în posesia asociatei Zamfira Cristina Suliman (născută pe 22.08.1976), aceasta exercitând şi funcţia de administrator. Arslan Gonul nu mai figurează ca asociat sau ca administrator la altă firmă înregistrată în România, în timp ce Zamfira Cristina Suliman mai deţine funcţia de asociat şi de administrator în firmele Barter Construct SRL şi Barter Port Operator SRL. La această din urmă firmă, Zamfira Cristina Suliman este asociată cu un alt cetăţean turc, Dogan Aydin, precum şi cu societatea Glencore Protein Romania SRL, deţinută, la rândul ei, de compania elveţiană Glencore International AG. În  timp ce, în 2013, cifra de afaceri a societăţii Barter Trading România SRL s-a înjumătăţit faţă de anul precedent, Glencore Protein Romania SRL raporta, în acelaşi an, afaceri de 946.194.404 lei, în creştere considerabilă faţă de rezultatele din 2012, an în care în dreptul cifrei de afaceri apărea valoarea de 178.677.584 de lei.
 
„Poziţia societăţii V.A.L. Company SRL nu este corectă. Firma este înscrisă deja la masa credală, se regăseşte în Buletinul Insolvenţei. Este vorba despre o diferenţă de plată, discutată în relaţiile contractuale dintre noi. Noi am solicitat insolvenţa, dar acum suntem în reorganizare. Avem un plan de rezolvat şi ne vom reveni“, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, Zamfira Cristina Suliman, asociat şi administrator al societăţii Barter Trading România SRL.

 
În ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa, puteţi vizualiza plângerea penală depusă de societatea V.A.L. Company SRL.


Precizări

Societatea VAL COMPANY SRL a trimis către cotidianul ZIUA de Constanţa, la data de 19 ianuarie 2015, următoarele precizări:

„Subscrisa, VAL COMPANY SRL, reprezentată de Veronica Vita, în calitate de administrator, prin prezenta dezminte informaţiile publicate în ZIUA de Constanţa în cuprinsul articolului «Barter Trading România SRL,  acuzată de înselăciune şi abuz de încredere“, în ceea ce priveşte SC Glencore Protein România SRL şi reprezentanţii acesteia. Plângerea penala a fost formulată împotriva Barter Trading România SRL, a cărui creditor suntem şi care, după părerea noastră a săvârşit faptele care îndeplinesc elemente constitutive ale infracţiunilor de înşelăciune şi abuz de încredere, în privinţa cărora au fost sesizate organele de urmărire penală abilitate. Plângerea penală nu este în niciun caz formulată împotriva lui Petr Kalashnikov - administrator şi a lui Florin Brătucu - director comercial la SC Glencore Protein România SRL, precum se menţionează în articol. Reprezentarea în cuprinsul articolului a societăţii SC Glencore Protein România SRL împreună cu Barter Trading România SRL creează impresia că plângerea este formulată împotriva acestora, ceea ce nu corespunde realităţii“.


 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii