Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:24 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Basescu "Trebuie sa scapati de politrucul de la Bucuresti, de ministrul cu atitudine imbecila"

ro

04 Aug, 2008 00:00 1291 Marime text
1217774992.jpg

Presedintele Traian Basescu a participat, sambata, la Centrul International de Conferinte de la Neptun, la Sesiunea Extraordinara a Asociatiei Comunelor din Romania

In fata celor cateva sute de primari sau reprezentanti ai consiliilor locale din comunele din tara, Traian Basescu a trecut in revista principalele probleme pe care le are mediul rural la ora actuala, dar a facut si mai multe declaratii-soc, indreptate impotriva politicienilor. In cadrul Sesiunii Extraordinare a Asociatiei Comunelor din Romania a fost adoptata Agenda Comunelor din Romania, care va fi trimisa catre toti cei peste 2.000 de primari ai acestor localitati din tara, dar si parlamentarilor. Prezent la intalnirea de la Neptun, Traian Basescu a salutat aceasta agenda, afirmand ca este un act complet depolitizat, bazat pe prioritatile mediului rural. "Este prima data cand oameni politici, primarii comunelor, adopta un act depolitizat. Mediul rural a inceput sa se distanteze de cel urban tot mai mult. Comunele sunt dependente de pixul ministrului sau domnului de la consiliul judetean. O descentralizare reala si alocarea de resurse potrivit nevoilor si nu pe criterii politice ar reduce decalajul dintre cele doua medii", a declarat presedintele Romaniei. Acesta i-a indemnat pe primari la descentralizare si autonomie, desi acest lucru nu este dorit de cei aflati la guvernare: "Vor controlul constiintei politice a primarului si consilierilor, pentru ca acestia sa fie nevoiti sa mearga, in genunchi, la politrucul de la Bucuresti. Este vorba de o siluire a constiintelor cu ajutorul banilor. Chiar si acum, la inundatii, se asteapta alocarea de bani pentru infrastructura, poate pentru a se vedea cat de docili sunt primarii localitatilor afectate. De exemplu, la inundatiile de saptamana aceasta, am avut ocazia sa constat o atitudine imbecila a unui ministru. Era vorba despre un judet sub ape, iar ministrul a facut un comandament si i-a chemat pe primari la el. Omul acesta nu are nicio legatura cu realitatea. Comunitatile erau unite in jurul primarului, asteptand solutii de la el, iar acest ministru imbecil voia ca primarii sa vina la el, cand casele picau una dupa alta", a declarat Basescu, lasand cale libera polemicilor pe marginea numelui "imbecilului" ministru.

Pact National pentru Colectivitatile Locale

Traian Basescu a mai criticat, in cadrul sesiunii, faptul ca, in toata tara, exista numai 150.000 de locuri de munca pentru cei ce locuiesc in mediul rural. Restul activitatilor de aici sunt preponderent agricole. O solutie pentru a scapa de "condamnarea la subdezvoltare", cum a numit-o presedintele, o constituie atragerea de proiecte europene, care sa duca la infiintarea de intreprinderi mici si mijlocii. "A venit timpul ca din mediul rural sa plece direct painea si produsele din lapte, nu doar materiile prime din care sunt facute acestea", a spus seful statului. Inegalitatea de sanse pentru tanara generatie este o alta mare problema a comunelor si satelor din Romania, datorata in primul rand slabei pregatiri a suplinitorilor. "Va propun sa fiti neiertatori, indiferent din ce partid faceti parte, sa nu va temeti si sa va uniti pentru a putea decide cine va este directorul scolii sau cel al dispensarului. Administratiile locale, alese la 18 ani dupa Revolutie, au dreptul sa-si decida propria soarta. Cereti si bateti-va pentru autonomie", a spus, in incheiere, Traian Basescu. Primarii prezenti la intalnire s-au plans de salariile mici pe care le iau. Indemnizatia unui primar de comuna este, spun acestia, jumatate din remuneratia unui sef de post. Nici Traian Basescu nu a scapat prilejul sa se planga de propria salarizare, care este de doua ori mai mica decat cea a unui judecator cu vechime de mai putin de cinci ani. "Nu voi cere public cresterea salariului presedintelui, dar pentru salariile primarilor ma voi bate", a promis Basescu. Primarul comunei Cumpana, Mariana Gaju, a propus semnarea unui "Pact National pentru Colectivitatile Locale", in care sa fie stipulate doleantele autoritatilor din comune. Printre acestea se numara dreptul la o educatie corespunzatoare, dar si o mai mare autonomie locala.

Scris de: {autor}M.D.M.{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii