Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:23 20 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bate la usa Legea care interzice cumulul pensie-salariu

ro

28 Nov, 2009 01:41 5590 Marime text
postas_01.jpgSpitalele sau unităţile de învăţământ din Constanţa au foarte puţini angajaţi care sunt nevoiţi să renunţe la slujbă sau pensie pentru că nu se încadrează în prevederile noului act normativ.

Mai sunt doar câteva zile până când Legea 329/2009, care interzice cumulul pensie-salariu, intră în vigoare, însă nici pensionarii angajaţi, nici angajatorii nu par să fie prea speriaţi.

Miercurea trecută s-au publicat în Monitorul Oficial şi instrucţiunile de aplicare a legii. Astfel, persoanele care sunt vizate de aceste noi reglementări sunt pensionarii care realizează venituri salariale din exercitarea unei activităţi în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau în baza unui act de numire la autorităţile şi instituţiile publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare. În aceeaşi situaţie sunt şi salariaţii pensionari de la regiile autonome, societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o entitate administrativ - teritorială.

Totuşi, nu toţi pensionarii sunt vizaţi de acest act normativ. În categoria persoanelor cărora li se aplică noile dispoziţii sunt incluşi pensionarii sistemului public de pensii, cei ai sistemelor neintegrate sistemului public, respectiv pensionarii proveniţi din cadrele militare şi funcţionarii publici cu statut special din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, pensionarii sistemului de asigurări sociale al avocaţilor şi pensionarii sistemelor proprii de asigurări sociale ale cultelor recunoscute de lege. În rândul acestora se numără şi beneficiarii pensiilor de serviciu, stabilite prin legi speciale sau statute profesionale.

1.693 lei, prea mult pentru pensionarii de rând

Totuşi, pensia poate fi cumulată cu veniturile salariale dacă aceasta are un cuantum mai mic sau egal cu salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat stabilit anual prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Astfel, pentru anul 2009, salariul mediu brut este de 1.693 lei.

Inspectorul şcolar general al ISJ Constanţa, Elena Buhaiev, a declarat că, în judeţ, activitatea din instituţiile de învăţământ nu va fi afectată în nicio măsură de noile prevederi, deoarece pensiile profesorilor nu ajung până la plafonul impus de lege. Aceasta a precizat că există maximum cinci cazuri de cadre didactice care sunt foste cadre militare şi rămâne de văzut care va fi varianta aleasă de ei.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa (SCJU), dr. Florian Stoian, a declarat că pe fiecare secţie se va realiza o listă a personalului care beneficiază şi de pensie şi de salariu, va fi analizat fiecare caz şi se vor lua măsurile necesare. Totuşi, dr. Stoian a precizat că în cadrul SCJU Constanţa sunt puţine cazuri de medici care vor fi nevoiţi să aleagă între cele două surse de venit.

Şi şeful Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Constanţa (DJSP), Constantin Dina, a declarat că în instituţia pe care o conduce nu există personal care să fie nevoit să renunţe la pensie sau la locul de muncă.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa, Liviu Tramudana, şi cel al Consiliului Judeţean, Cristian Moldovanu, nu cunoşteau, până ieri, numărul de angajaţi ai celor două instituţii care sunt nevoiţi să aleagă între pensie şi salariu.

Astfel, până pe 9 decembrie, toţi pensionarii au obligaţia de a-şi exprima în scris opţiunea între suspendarea plăţii pensiei şi încetarea raporturilor de muncă, de serviciu sau a actului de numire în funcţie ori, după caz, de a-şi exprima în scris opţiunea cu privire la menţinerea în plată a uneia dintre pensiile faţă de cuantumul căreia este permis cumulul.

Documentele care trebuie depuse la angajator sau, după caz, la Casa Teritorială de Pensii vor putea fi descărcate sau consultate şi de pe site-ul Ministerului Muncii Familiei şi Protecţiei Sociale.

Dacă vor exista şi situaţii în care, din diverse motive, pensionarii nu optează pentru unul din cele două venituri, aceştia nu trebuie decât să returneze sumele încasate necuvenit, după intrarea în vigoare a legii anti-cumul.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • buf 01 Dec, 2009 13:45 sa vedem daca se aplica lega
  • cineva 29 Nov, 2009 21:09 prea ridicat plafonul trebuia la 1000 de lei, ca sa aiba o sansa si cei tineri
  • surmelis argentina pusa 28 Nov, 2009 14:52 O lege corecta pentru timpuri grele.