Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:51 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

BCR a deschis primul centru destinat tinerilor din Constanța. „ZBOR este un pariu pe care îl facem că tinerii pot găsi inspirație, mentorat și un mediu în care să se simtă bine” (FOTO+VIDEO)

ro

20 Sep, 2024 09:00 603 Marime text
Anamaria MIșa, Elena Iordache și Ionuț Stanimir. Foto: ZIUA de Constanța

Astăzi, 19 septembrie 2024, BCR a lansat un program național dedicat preponderent tinerilor cu vârste cuprinse 14-25 de ani, intitulat ZBOR.
 
Evenimentul a avut loc la sediul Zbor din bulevardul Regina Elisabeta nr. 2A.
 
Cuvântul de deschidere i-a aparținut Aneimaria Mișa, coordonator comunicare al BCR:
 
„Sunt bucuroasă și împlinită totodată. O dată din perspectivă profesională pentru că acest program este un nou capitol pe care Banca Comercială Română îl deschide după tot ce a făcut în comunități, după programul de educație financiară Școala de Bani, după programul național Capitala Tineretului din România. Poate mai important, sunt împlinită din perspectivă personală, pentru că sunt constănțeancă și consider că astfel de proiecte sunt o cărămidă pe care o punem în plus, astfel încât tinerii noștri să considere Constanța ca fiind acasă”, a fost discursul ținut de Anamaria Mișa.
 
Mai multe detalii despre programul ZBOR au fost oferite de Elena Iordache – președintele Federației Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Constanța și managerul spațiului Zbor și Ionuț Stanimir – director de comunicare și marketing BCR.
 
Redăm declarația lui Ionuț Stanimir:
 
„Mai întâi de toate ne uităm la cifre. În momentul de față, România are 2,5 milioane de tineri între 14-24 de ani, o vârstă la care se formează oamenii, la care se formează caractere și se fac marile alegeri din viață. Cu excepția Poloniei, care are între 4-4,5 milioane de tineri în același interval de vârstă, România are cea mai mare populație de tineri din Europa Centrală și de Est. Este un mare avantaj pentru noi, din punct de vedere al viitorului. Este un mare avantaj care va conta cu atât mai mult, cu cât peste tot în Europa, evoluțiile demografice sunt o mare provocare pentru toate aceste țări și reprezintă un mare avntaj pentru că tinerii între 14-24 de ani vin cu mentalitatea orientată către schimbare, către inovație, ceea ce înseamnă că ei vor putea fi locomotiva transformării României din punct de vedere a transformării tehnologice, schimbării economice și a investițiilor în dezvoltare cum nu au mai fost. Proiectul hub-urilor de tineri ZBOR este mai mult decât un proiect strategic pentru BCR, mai mult decât o investiție în comunitate. Este un pariu pe care îl facem că tinerii pot găsi inspirație, mentorat, orientare în carieră, oportunități de practică, oportunități de job-uri și mai ales, un mediu în care să se simtă bine, în care să-și găsească calea în viață și în care să se simtă inspirați să gîndească, să creeze și să iubească România. Noi avem o strategie care preuspune că astfel de hub-uri vor exista în toate marile regiuni ale țării. Dorința este ca în Constanța comunitatea să folosească hub-ul de tineri ca fiind proprietatea sa. ZBOR este un spațiu de explorat nu doar pentru tineri, ci și pentru cei care sunt în antreprenoriat, în sector public, în toate domeniile în care se poate crea valoare locală. Constanța este un oraș cu un imens potențial care depinde de cât de mult cred tinerii că pot reuși, să gîndească, să creeze și să iubească Constanța. Vă dorim să zburați cât de sus puteți!”.
 
De partea cealaltă, Elena Iordache a menționat istoricul implicării sale în proiecte destinate tinerilor și ce vor învăța aceștia în cadrul ZBOR:
 
„Este primul centru de tineri din Constanța destinat comunității tinerilor. Experiența mea pe zona de tineret a început în stundenție, când am început să fiu voluntară în cadrul Ligii Studenților din Universitatea „Ovidius” Constanța și am ajuns chiar să o reprezint în calitate de președinte. Cred că cel mai important pas al meu în zona de tineret a fost implicare în grupul de inițiativă al Capitalei Tineretului, care s-a organizat local în Constanța, în anul 2019. Cred că atunci am simțit cel mai bine vibrația tinerilor din Constanța. La ZBOR hub Constanța așteptăm toți tinerii să vină să creeze, să exploreze și să ne inspire. ZBOR hub Constanța va fi un laborator viu. Ne arătăm toată flexibilitatea față de tineri pentru a-i înțelege, a le primi părerile, a le implementa în permanență și a ne adapta nevoilor și cerințelor lor. Valorile care stau la baza ZBOR hub sunt: co-crearea, inovația și educația practică. Ne-am gândit să atragem alături de noi profesioniști, experți și antreprenori locali care să le povestească tinerilor cum își pot duce o idee de afaceri până la capăt. În faza inițială, partea de curriculă este axată pe educația financiară, învățarea tool-urilor digitale și AI și dezvoltarea personală.”
 
Ea a mai precizat că va urma o caravană prin care programul ZBOR va fi prezentat elevilor din liceele din Constanța, iar startul activității va fi la jumătatea lunii octombrie. De asemenea, a adăugat că activitățile se vor ține de luni până vineri, cu cel puțin una dintre temele enumerate urmând să se predea.
 
În ceea ce privește oamenii importanți care pot deveni mentori în cadrul hub-ului de la Constanța, Anamaria Mișa a menționat numele: Magda Bei – antreprenor, Diana Mititelu – regizor la Teatrul de Stat Constanța sau Mihai Bocai – economist.
 
Declarațiile despre ce înseamnă programul național ZBOR pot fi urmărite și în video-ul de mai jos:
 

 
Citește și:
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii