Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:45 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Berbecii" de la poarta DNA, învinuiţii şi confruntările Cum au fost eliberaţi suspecţii din dosarul Portul

ro

10 Oct, 2011 01:00 2997 Marime text
cap_7.jpgVineri seara, când nimeni nu se aştepta, judecătorii Curţii Supreme au decis să respingă cererea DNA de prelungire a stării de arest pentru cei 14 suspecţi care rămăseseră în arest

Informaţii-şoc în cazul mega-corupţiei anchetate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în porturile constănţene: alte 13 persoane au fost puse sub învinuire, după ce urmărirea penală a fost extinsă! Cu toate acestea, pentru prima dată de la scandalul de corupţie izbucnit în presă, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au fost de părere că nu se mai impune menţinerea în arest a celor 14 acuzaţi aflaţi încă în celulele Inspectoratului General al Poliţiei Române. Totodată, în contextul în care procurorii anticorupţie vorbesc la modul general despre actele de urmărire efectuate în cauză, avocaţii apărării spun că „ne ducem o turmă de berbeci, noi, avocaţii, şi aşteptăm ca dobitocii în faţa măreţului sediu DNA, pentru că nu ni se spune clar ce acte de urmărire se fac şi nici măcar la ce oră".

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României pare să dea peste cap planurile Anticorupţiei legate de manevrele din porturile şi vămile constănţene. Vineri seara, când nimeni nu se aştepta, judecătorii Curţii Supreme au decis să respingă cererea DNA de prelungire a stării de arest pentru cei 14 suspecţi care rămăseseră în arest. Cu toate că procurorii anticorupţie au pledat pentru menţinerea după gratii a suspecţilor, susţinând că urmărirea penală ar fi grav afectată şi nu s-ar mai desfăşura în bune condiţii în cazul lăsării în libertate a celor 14, judecătorii Curţii Supreme au decis contrariul: aceştia au respins propunerea DNA şi au hotărât să înlocuiască arestul preventiv cu obligarea suspecţilor de a nu părăsi ţara fără încuviinţarea autorităţilor. Totuşi, cei 14 acuzaţi se află la acest moment în continuare în spatele gratiilor, dat fiind că mandatele de arestare preventivă emise pe numele lor sunt valabile până pe data de 20 octombrie 2011, iar procurorii au declarat recurs împotriva deciziei de eliberare. Recursul procurorilor anticorupţie se va judeca tot la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, însă la Completul de 5 Judecători. Dacă recursul va fi respins, cei 14 acuzaţi, printre care fostul director portuar Eugen Bogatu, fostul vameş Cătălin Aurelian Pilcă, dar şi directorii vamali Sunai Cadîr şi Liviu Durbac vor fi puşi imediat în libertate. Între timp, avocaţii apărării spun că starea de arest a ajuns să reprezinte o pedeapsă anticipată, fiind mai mult o măsură demonstrativă, decât una utilă cauzelor.

portul.jpg

Cărăuşii, puşi sub acuzare

„Această cauză (nr dosarul Portul) este una absolut precară din punctul de vedere al dovezilor strânse de anchetatori", spun apărătorii. Foarte interesant, între timp, alte 13 persoane au fost puse sub învinuire în dosar, fiind însă vorba despre „cărăuşi, persoane fără greutate", situaţie în care senatorul Mircea Banias rămâne în continuare singurul înalt demnitar acuzat în cazul corupţiei din porturile constănţene. În ceea ce priveşte urmărirea penală desfăşurată în cauză de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, surse avizate spun că urmează să fie efectuate mai multe confruntări, între persoanele acuzate. De asemenea, se pare că urmează să fie efectuate şi percheziţiile informatice asupra computerelor ridicate în timpul descinderilor din luna mai 2011. Pe de altă parte, avocaţii acuză faptul că nu li se spune nimic concret din dosar, astfel că nu ştiu cum să-şi construiască apărarea. „Suntem periodic anunţaţi generic că în perioada 1-30 ale lunii urmează să fie efectuate acte de urmărire penală la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Dar ce acte sau la ce ore, suntem lăsaţi să ghicim aceste detalii. Ne ducem o turmă de berbeci, noi, avocaţii, şi stăm ca dobitocii în faţa măreţului sediu, aşteptând nici noi nu ştim ce", s-au plâns apărătorii.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii