Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța 22 februarie 2024, Ziua cercetașilor din întreaga lume, Ziua Fondatorului Cercetășiei (GALERIE FOTO)
Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța: 22 februarie 2024, Ziua cercetașilor din întreaga lume,
23 Feb, 2024 08:33
ZIUA de Constanta
722
Marime text
- Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța i-a avut invitați, în Sala de evenimente de la parter, pe prietenii din Organizația Națională Cercetașii României, Centrul Local bleuMarin, Cercetașii României - bleuMarin Constanța.
Ziua de 22 februarie marchează un eveniment important pentru comunitatea cercetașilor deoarece amintește de spiritul aventurier, dar și de misiunea lor de a face lumea un loc mai bun. Această sărbătoare celebrează aniversarea lui Robert Baden-Powell, fondatorul mișcării Scout, la începutul secolului al XX-lea. Cu această ocazie invitații noștri au promovat principiile educației nonformale, susținerea între coechipieri, legătura cu natura, jocurile interactive, dragostea pentru lectură și atitudinea de învingători.
Ne-am documentat și am aflat că Asociația cercetașilor a fost înființată în România sub îndrumarea Regelui Ferdinand și primele formațiuni de cercetași au apărut în 1912 la Brașov, Blaj și București, iar la data de 12 mai 1914 are loc înființarea oficială a Asociației „Cercetașii României”. Totuși, Organizația Mondială de Cercetași a fost înființată în anul 1922, iar România fiind deja implicată în această mișcare, a devenit un membru fondator. În ianuarie 1937, asociația a fost desființată de către Regele Carol al II-lea, dar în locul său apare Straja Țării. Încă de la început cercetășia le-a stârnit interesul tinerilor români, acest fapt fiind cu ușurință vizibil prin implicarea unor personalități influente, precum: Mircea Eliade, care are și un jurnal scris despre această activitate, George Călinescu, Grigore Antipa și Tudor Arghezi. Asociația a fost reînființată în iunie 1990, iar din 17 noiembrie 1993 a primit numele de Organizația Națională „Cercetașii României” (ONCR). Această organizație cuprinde patru ramuri, în funcție de vârstă: lupișori(7-10 ani), temerari(11-14 ani), exploratori(15-18 ani), seniori(18-21 ani) și lideri(de la 18 ani).
Această zi minunată și plină de amintiri vii promovează, în primul rând, ultimul mesaj al Lordului Robert Baden-Powell „Încearcă și lasă această lume un pic mai bună decât ai găsit-o.”
Așadar, Ziua Cercetașilor este o bună oportunitate ca toți să ne implicăm mai mult în bunăstarea societății, dar și să ne amintim de eforturile înaintașilor pentru schimbarea lumii într-un loc mai bun pentru generațiile viitoare.
Activitatea face parte din acțiunile/evenimentele „Alege să te implici! Doar așa vei face diferența” organizate împreună cu voluntarii Bibliotecii sub îndrumarea insp.spec. Elena Cioclin. Textul a fost conceput împreună cu voluntara Naomi-Laura Bădeliță, a încheiat sursa citată.
Citește și:
Biblioteca Județeană Constanța: Concursul „Pe Aripile Imaginației“ te așteaptă! Descoperă-ți talentele artistice
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii