Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:22 25 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța sprijină reintegrarea în societate a deținuților de la Penitenciarul Poarta Albă (GALERIE FOTO)

ro

13 Aug, 2024 10:44 384 Marime text
Foto: Facebook Biblioteca Județeană Constanța

„Biblioteca Județeană «Ioan N. Roman» Constanța susține programele de educație a deținuților, ce au drept scop ultim reabilitarea și reintegrarea lor în societate. Nu doar declarativ, ci concret și continuu, unul dintre cele mai vechi și importante parteneriate ale instituției fiind cel cu Penitenciarul Poarta Albă, din județul nostru”, menționează instituția pe pagina de Facebook.
 
Prin donarea de cărți, facilitarea vizitării bibliotecii și mijlocirea contactului cu comunitatea, expunerea de lucrări artistice și de obiecte realizate de deținuți, organizarea de ședințe susținute de psihologi, ori pur și simplu discuții libere, Biblioteca județeană participă la efortul de a-i ajuta pe cei condamnați să fie pregătiți de a reintra în societate, fără stigmate, temeri, ori dorințe de răzbunare.
 
„În consecuția acestei aspirații, în data de 9 august 2024, un grup de deținuți de la Penitenciarul Poarta Albă a petrecut aproape jumătate de zi în sălile Bibliotecii Județene Constanța. Au fost câteva ore pline, ce-au început cu expoziția de picturi pe numere, realizate cu incredibil talent de deținuți. Apoi dl. Ionel Alexe, bibliograf, le-a expus pe scurt serviciile și istoricul tumultuos al bibliotecii, conducându-i de asemenea prin spațiile ce fac bucuria cititorilor, dar și prin „culise”, locurile în care bibliotecarii își desfășoară activitatea modestă, însă esențială. Doamna Smaranda Tulea, conservator al Muzeului de Artă Constanța, le-a vorbit despre destinul operelor artistice.
Un moment extrem de apreciat a fost ședința de explorare a emoțiilor, condusă cu măiestrie de d-na Georgiana Bucatariu, psihoterapeut. Întâlnirea s-a încheiat cu o vizită la departamentul de colecții speciale al bibliotecii, unde d-na bibliotecar Doina Moșoiu a scos din rafturi, expres pentru vizitatorii noștri, unele dintre cele mai frumoase, rare și valoroase documente ale instituției noastre. „Venind aici a fost ca o plimbare de vară”, a spus la plecare unul dintre deținuți, iar zâmbetul lui a fost ca o răsplată pentru noi”, mai transmit reprezentanții Bibliotecii.
 
Cei care au făcut posibilă această plimbare cu vedere la libertate au fost inspector principal de poliție penitenciară Monica Boicu, subcomisar de poliție penitenciară Nicoleta Baraitaru, inspector de poliție penitenciară Ramona Badea, toate de la Sectorul Reintegrare Socială din cadrul Penitenciarului Constanța Poarta Albă și Elena Cioclin, managerul interimar al Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța.
 
Evenimentele organizate în cadrul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției, https://bjconstanta.ro/, cât şi pe pagina de Facebook a acesteia.
 
Citește și:
Cartea „Strugurii s-au copt în lipsa ei”, de Zully Mustafa este lansată la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii