Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:32 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Billa, Spar si Pic, amendate cu 850.000 euro

ro

30 Sep, 2009 02:10 1847 Marime text
billa1.jpgMăsura a fost aplicată din cauza furnizării de informaţii incorecte

Consiliul Concurenţei a sancţionat societăţile Billa România SRL, Pic şi Spar din cauza furnizării de informaţii incorecte. Cuantumul amenzilor se ridică la aproximativ 850.000 euro.

Potrivit lui Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului, măsura a fost luată din cauza informaţiilor eronate ce au privit clauza clientului cel mai favorizat, respectiv obligaţia furnizorului de a oferi comerciantului cel mai bun preţ de pe piaţă. Potrivit legii, Consiliul Concurenţei poate amenda agenţii economici cu până la 1% din cifra de afaceri a acestora, pentru furnizarea unor informaţii incorecte. Cea mai mare amendă a fost aplicată în cazul hypermarket-ului Billa, cuantumul ei ridicându-se la 2,15 milioane lei. Pic a primit 819.033 lei, iar Spar SRL - 256.229 lei.

În luna martie 2009, Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie sectorială în domeniul comercializării produselor alimentare. Produsele care au fost considerate ca având un impact important asupra obiceiurilor de consum ale populaţiei sunt: lapte, ouă, carne de porc, carne de pasăre, ulei, mezeluri, pâine şi vin. Au fost culese informaţii de la peste 250 de societăţi comerciale şi asociaţii profesionale, iar societăţile chestionate fac parte din toate palierele lanţului de producţie şi comercializare a produselor alimentare, reprezentând atât producători, cât şi distribuitori, comercianţi cash-and- carry şi comercianţi cu amănuntul.

De asemenea, în luna septembrie 2009, Consiliul Concurenţei anunţa, printr-un comunicat de presă, că a declanşat patru investigaţii privind potenţiala încălcare a Legii Concurenţei şi a Tratatului CE de către comercianţii cash and carry, comercianţi cu amănuntul şi furnizori de produse alimentare. Investigaţiile priveau posibile înţelegeri anticoncurenţiale între comercianţi şi furnizorii acestora, referitoare la stabilirea preţurilor de vânzare sau de revânzare, cu potenţiale efecte asupra bunăstării consumatorilor finali. Prima investigaţie vizează societăţile membre ale grupului Metro şi furnizorii acestora. Cea de-a doua investigaţie are în vedere societăţile grupului Rewe (Selgros Cash & Carry SRL şi Billa România SRL), în timp ce a treia şi a patra privesc societăţile Mega Image, CDE R Interex şi furnizorii lor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii