Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:20 17 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Biserica datornicilor (video)

ro

03 Nov, 2010 03:07 2108 Marime text
Arhiepiscopie2.jpgMinune Dumnezeiască sau bunăvoinţă bancară? După ce s-au văzut cu sechestru pus pe bunurile arhiepiscopiei pentru că nu au plătit timp de trei ani nici un leu către bugetul de stat , înaltele feţe bisericeşti din Arhiepiscopia Tomisului au reuşit să adune, cum necum, 1 milion de euro într-un timp record... 1 lună de zile. Ca şi gaj pentru împrumutul bancar a fost folosit palatul arhiepiscopal, clădirea considerată de IPS Teodosie drept sacră, inalienabilă, insesizabilă şi imprescriptibilă.

Arhiepiscopie1.jpgTimp de trei ani de zile Arhiepiscopia Tomisului a fentat elegant plata datoriilor către statul român. De acord cu acest dans al feţelor preoţeşti nu a fost însă fiscul, care prin reprezentanţii săi au pus propreală pe bunurile instituţiei. Datoria acumulată a fost de peste 4 milioane de lei. Bunurile sechestrate sunt Palatul Arhiepiscopal, cu o suprafaţă de 810 metri pătraţi, un apartament cu două camere din municipiul Constanţa, două terenuri intravilane de 250 şi, respectiv, 497 de metri pătraţi, o jumătate dintr-un teren de 9,5 hectare situat în extravilanul oraşului Ovidiu, 13 autovehicule, printre care şi limuzina cu care se deplasa IPS, câteva autospeciale, un tir, precum şi alte maşinilor.

Măsura luată de agenţii fiscali a dus la o desfăşurare de forţe impresionantă din partea arhiepiscopiei. Potrivit ziariştilor de la România Liberă, feţele bisericeşti au reuşit o performanţă de invidiat de către orice finanţist, adunarea sumei necesare pentru plata datoriilor în mai puţin de o lună de zile.

La scurt timp după ce Fiscul constănţean a blocat conturile arhiepiscopiei lui Teodosie şi a sechestrat clădirile, parohiile constănţene au început să „fiarbă". IPS Teodosie a făcut mai multe vizite în teritoriu, acţiunea fiind ţinută departe de ochii presei. Nici unul dintre preoţii implicaţi nu a vrut să dea detalii despre ce s-a discutat la „cina cea de taină", cu excepţia faptului că se vor scumpi lumânările şi că le-au fost scăzute salariile. Dat fiind însă faptul că, cel puţin în cazul Mangaliei, acolo unde şeful Arhiepiscopiei Constanţa i-a convocat pe preoţii din sudul litoralului la o şedinţă în biserică cu uşile închise, iar aceştia au venit, fiecare cu gentuţe şi borsete burduşite iar alţii cu teancuri de bani la vedere, este aproape sigur că preoţimea constănţeană a contribuit din răsputeri la stingerea restanţelor.

Sursa România Liberă, 1 nov 2010

În plus, deoarece sechestrul pus de stat era şi pe cele 9 conturi aflate la diferite bănci din oraş, iar cutia milei nu este prea productivă pe timp de criză , la fel ca vânzarea de lumânări, mai există un zvon, confirmat neoficial, conform căruia Arhiepiscopia Tomisului a contractat un împrumut Bancar pentru acoperirea necesarului de bani peşin.

Cum din contribuţiile preoţilor nu s-a putut strânge milionul de euro, iar Fiscul ameninţa că începe licitaţiile, Arhiepiscopia Tomisului a încercat să se împrumute de la bănci. Dar cum IPS şi instituţia sa au contractat un număr mare de credite în trecut şi în plus Fiscul a sechestrat tot, inclusiv autoturismele de serviciu, unităţile bancare nu s-au lăsat înduplecate. Se pare însă că în cele din urmă o bancă a acceptat să împrumute instituţia bisericească. Surse neoficiale din cadrul arhiepiscopiei au precizat că în urma achitării restanţelor la Administraţia Finanţelor Publice Constanţa şi, implicit, ridicarea oficială a sechestrului, Palatul Arhiepiscopal, adică exact reşedinţa lui Teodosie, va fi principala garanţie la banca creditoare. Interesant este faptul că, tocmai acest imobil, pentru care arhiepiscopia a făcut scandal cum că este bun sacru şi nu poate fi sechestrat, a fost scos la bătaie pentru bani.

Sursa România Liberă, 1 nov 2010

Poziţia adoptată de reprezentanţii arhiepiscopiei vis a vis de această problemă este cea a struţului, adică fără comentarii. În orice caz uitarea de care dau dovadă feţele bisericeşti nu este singulară, ei fiind o prezenţă obişnuită pe listele datornicilor către fisc. Oare după acest moment taxele pentru un botez, o nuntă, o înmormântare vor fi modificate? Preotul va veni cu crăciunul şi cu boboteaza mai devreme anul acesta?

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii