Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:37 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Biserica din lemn de la Mănăstirea Sf. Maria din Techirghiol, monument istoric din grupa A, va fi restaurată

ro

07 May, 2020 00:00 4399 Marime text
Compania Națională de Investiții SA organizează licitație pentru execuție lucrări pentru obiectivul de investiții: Restaurarea, consolidarea și punerea în valoare a bisericii de lemn „Adormirea Maicii Domnului” în scopul valorificării turistice a Mănăstirii Sf. Maria din Techirghiol, județul Constanta”.
Valoarea estimată a contractului este de 1.378.906,57 lei fără TVA și cuprinde: cheltuieli pentru investiția de bază – 1.358.528,64 lei și alte cheltuieli de organizare de șantier – 20.377,93 lei.

Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” face parte din ansamblul Mănăstirii Sf. Maria din Techirghiol, ca monument istoric individual, clasat în grupa valorica A, inregistrată în lista monumentelor istorice la nr. CT - II - m-A-02916.
Persoanele cu funcții de decizie în cadrul autorității contractante sunt: - Manuela Irina Pătrășcoiu – Director General; Daniela Ileana Orodel – Director Economic; Cefalan Eduard-Adrian - Director Investiții; Doru Valentin Ducan - Director Adjunct Directia Investiții; - Luiza Andrei- Director Direcția Juridică și Contractare; Stoica Felicia-Carmen - Șef Serviciu Avizare și Asistență Juridică; Dragomir Andra-Cătălina - Șef Serviciu Contractare și Monitorizare Contracte și  Ioana - Roxana Trapiel - Șef Serviciu Serviciul Achiziții Publice și din Fonduri Proprii.
Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 27.05.2020, ora 15:00, în SEAP.
Biserica de lemn Adormirea Maicii Domnului din Techirghiol a fost construită de bătrânii maramureşeni din satul Maioreşti, judeţul Mureş, în anul 1750. A fost strămutată în de regele Carol II din satul Maioreşti, judeţul Mureş la stana Sfânta Ana din Bucegi, iar în 1951 patriarhul Justinian a reamplasat-o în incinta Casei de odihnă a Patriarhiei din Techirghiol.

Lăcaşul de cult a fost construit din lemn şi împodobit cu pictura naivă, în tempera pe lemn, care îşi păstrează aura străveche, deşi a fost retuşată de trei ori, fiind deosebit de expresivă. Unele lucrări din locaş sunt unicat: Sfântul Hristofor cu cap de câine, Adam şi Eva cu şarpele şi Patimile Mântuitorului. Catapeteasma este bine proporţionată la dimensiunea bisericii. Icoanele împărăteşti de pe catapeteasmă sunt datate în jurul anului 1830 şi au două medalioane cu picturi rafinate, cele conferă o deosebită valoare. În incintă se mai află un cămin arhieresc şi fântâna Sfântul Pantelimon cu statuia acestuia, executată de sculptorul Ion Jalea. În 1934, regele Carol al II-lea a strămutat bisericuţa la castelul Pelişor din Sinaia, urmând ca în 1951, din iniţiativa Patriarhului României, Istinian Marina să fie strămutata la căminul preotesc de la Techirghiol, înfiinţat mai devreme, în 1928 de Patriarhul României, Miron Cristea. Sculptorul Patriarhiei, Grigore Dumitrescu îi va modifica silueta adăugându-i un pridvor şi două turle. Bârnele de gorun îmbinate tradiţional în cuie de lemn, împrejmuite de un brâu median răsucit dau întregii construcţii o notă personală. Hramul bisericii, Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, conform icoanei hramului a fost schimbat la dorinţa Patriarhului Iustinian, în hramul Sfânta Maria li Adormirea Maicii Domnului. Biserica a fost restaurată între anii 1984-1986.
 



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii